
Haliç kıyısında yer alan Rahmi Koç Müzesi İstanbul’daki en kapsamlı müzelerden biri, gezmesi de bir o kadar eğlenceli. Tek seferde tüm bölümlerin hepsini ziyaret etmeye vakit bulmakta zorlanacağınız, özellikle ilginizi çeken kısımlara ağırlık vermeyi isteyeceğiniz bir yer hatta.
Müzecilik benim çok önem verdiğim, kültür mirasımızı korumak ve aktarmak adına yapılan en güzel girişimlerden biri. Bu anlamda da Rahmi Koç Müzesi’nin çok yönlü, müzeciliğin hakkını veren ve mutlaka ziyaret edilmesi gereken müzelerden biri olduğunu söyleyebilirim.
Yaklaşık 27 bin metrekarelik alana yayılan müzede havacılık, demir yolu taşımacılığı, kara yolu taşımacılığı, denizcilik, iletişim araçları gibi birçok farklı koleksiyon bulunuyor.
Her yaştan insanın ziyaret edebileceği bir müze Rahmi Koç Müzesi. Eğer çocuğunuzla gitmek isterseniz de, gidilebilecek en faydalı ve zevkli müzelerden bir tanesi.
Müze Hakkında Genel Bilgiler:

Müzeye gelmeden önce ulaşımın nasıl sağlanacağı, müze saatleri, bilet seçenek ve ücretleri, yeme-içme alternatifleri ve dikkat edilmesi gereken konuları bilmekte fayda var.
Saatler:
Müze Salı-Cuma günleri arasında 10:00-17:30 saatlerinde, haftasonu ise 10:00-19:00 saatlerinde ziyarete açık. Pazartesi günleri ise ziyarete kapalı.
Müzeye ait en güncel çalışma saatlerini müzeye ait linkte bulabilirsiniz:
http://www.rmk-museum.org.tr/istanbul/ziyaret-plani/saatler-ve-ucretler
Biletler:
Birkaç çeşit bilet seçeneği mevcut. Gişedeki görevliler zaten tüm etkinliklere katılmak istiyorsanız ona göre saatleri ayarlayarak biletleri kesiyorlar. Biz müze girişi için bilet aldıktan sonra, her saat başında olmak üzere sırasıyla Keşif Küresi, Hasköy-Sütlüce Nostaljik Treni ve Uluçali Reis denizaltısı için de ayrıca biletlerimizi aldık. Bunların arasında tren halihazırda ücretsiz olarak çalışıyor.
Biletlerin güncel fiyatlarını müzeye ait linkte bulabilirsiniz:
http://www.rmk-museum.org.tr/istanbul/ziyaret-plani/saatler-ve-ucretler
Yeme İçme:
Müze içerisinde kahvaltı yapılabilecek mekanlar mevcut. Demlik Cafe, Fenerbahçe Vapuru’nun orjinaline uygun olarak yenilenmiş yeni tasarımıyla hizmet veren Fenerbahçe Cafe, eski bir Dodge kamyonun açık havada nostaljik bir büfe olarak hizmet verdiği Nostaljik Coca-Cola Kamyonu (büfe) veya Cafe du Levant gibi seçenekleriniz mevcut.
http://www.rmk-museum.org.tr/istanbul/ziyaret-plani/kafe-ve-restoranlar
Ulaşım:
Rahmi Koç Müzesi’ne özel araçla geldiğiniz durumda müzeye ait otopark bulunuyor.
Müzeye toplu taşıma ile de ulaşmak mümkün. Otobüs ile Kırmızı Minare Durağı’ndan, Metrobüs ile Halıcıoğlu durağından ya da Haliç Vapur Hattı ile Hasköy Vapur İskelesinden müzeye ulaşabilirsiniz.
Ulaşım detayları için:
http://www.rmk-museum.org.tr/istanbul/ziyaret-plani/ulasim-kolayliklari
Dikkat Edilmesi Gereken Konular:
Denizaltı gezisi için yaş sınırı bulunuyor. Bir yandan da klastrofobi ile ilgili sıkıntı yaşıyorsanız, çok fazla tavsiye edilebilecek bir aktivite değil. Denizaltı Turu ile ilgili müzenin notlarını okuyabilirsiniz.
“Ziyaretinizi planlarken, kural gereği 6 yaş üstü çocukların refakatçisi ile birlikte denizaltı turuna katılabileceğini göz önünde bulundurunuz. 12 yaş ve üstü denizaltı turuna refakatçisiz katılabilir.”
“Klastrofobisi, kalp rahatsızlığı ve astımı olan ziyaretçilere önerilmemektedir.”
http://www.rmk-museum.org.tr/istanbul/aktiviteler-ve-deneyimler/denizalti-turu
Müze Planı:
Rahmi Koç Müzesi’nin çok yönlü ve kapsamlı bir müze olduğundan bahsetmiştim. O yüzden müzeye gitmeden önce müze planını ve koleksiyonları inceleyip, özellikle ziyaret etmek istediğiniz alanları belirleyebilirsiniz. Ya da Müze girişinde aşağıdaki planı içeren haritanızı alarak olayı akışına bırakıp müzenin sizi götürdüğü yere güvenerek gezinize başlayabilirsiniz 🙂
http://www.rmk-museum.org.tr/istanbul/ziyaret-plani/muze-plani

Müze Ana Bölümleri ve Koleksiyonları:
Müze ana kısımlar olarak Açık Teşhir Alanı, Tarihi Hasköy Tersane Binası ve Mustafa V. Koç Binası’ndan oluşuyor.
Bu alanların dışında bir de Hasköy-Sütlüce Nostaljik Treni, Uluçali Reis Denizaltısı ve Fenerbahçe Vapuru ziyaret edilen alanlar arasında.
Bu binalardan Mustafa Koç Binası için müze ana girişindeki caddeden karşıya geçmeniz gerekiyor.
Açık Teşhir Alanı:

Müzenin bahçesine girdiğiniz anda Açık Teşhir Alanı sizleri karşılıyor ve bu alanda genelde Havacılık koleksiyonu içinde yer alan uçaklar bulunuyor.
Girişte yer alan uçağın içine girip ses kaydını dinleyebilirsiniz, farklı bir deneyim. Eski uçakların içinin ne kadar da farklı olduğunu görmek için de güzel bir fırsat.
Burada özellikle II. Dünya Savaşı zamanında Akdeniz’e çakılmış olan bir uçağın enkazının denizden çıkarıldıktan sonra sergilendiği alan oldukça ilginç. Zirai uçak, eğitim uçağı, supersonic jet gibi araçlar da yine açık teşhir alanındaki farklı ulaşım araçları arasında.
Tersane Binası:

Müzenin ana sergi kısmı diyebileceğimiz ve en çok vakit geçirilen Tersane binasında geniş bir koleksiyon mevcut. Rahmi Koç Müzesi ile ilgili en fazla fotoğraflanan Demiryolu Ulaşımı Koleksiyonu içinde yer alan nostaljik trenler ve Kara Yolu Ulaşımı koleksiyonu içinde yer alan klasik arabaların olduğu bölüm Tersane binası içerisinde.
Buharlı ve elektrikli trenlere ait oldukça göz alıcı örneklerin ve aynı zamanda maketlerinin sergilendiği alanda bir de Orient Express‘in, Anadolu ve Balkan Ekspresinin rotalarının yer aldığı nostaljik plakalar yer alıyor.
Klasik arabaların sergilendiği kısım en çok vaktinizi alacak yer arasında olabilir 🙂 Tarihte mimarinin daha estetik ve detaylı olduğu gibi, klasik arabaların da detayları ve estetiği insanda hayranlık uyandırıyor.
Mustafa V. Koç Binası:
Yolun karşı kısmında bulunan Mustafa V. Koç Binası aslında tarihi bir lengerhane. Müzenin bu kısmında Bilimsel Aletler, İletişim Araçları, Modeller ve Oyuncaklar gibi koleksiyonlar sergileniyor.
Yine aynı bina içinde yer alan Keşif Küresi’nde ise uzay videosu sergileniyor. Keşif Küresi daha çok çocuklar hitap edebilecek bir aktivite.
Müzeye girdiğiniz anda daha çok açık hava teşhir alanı ve tersane bölümlerini gezmek daha cazip geliyor, bu sebeple lengerhane kısmındaki alanları gezmek için daha fazla vakit gerekebilir.
Nostaljik Ulaşım Araçları:
Müzede ziyaret edebileceğiniz Nostaljik Tren, Uluçali Reis Denizaltısı ve Fenerbahçe Vapuru da oldukça keyifli aktiviteler. Denizaltı ve Vapur Haliç’de demirlemiş bir şekilde ziyaretçilerini ağırlıyor.
Nostaljik Tren
Ücretsiz olan Nostaljik Tren ile Haliç kıyısında kısa bir tur yapma imkanınız var.
http://www.rmk-museum.org.tr/istanbul/aktiviteler-ve-deneyimler/nostaljik-tren-turu
Uluçali Reis Denizaltısı
Denizaltı turu gerçekten oldukça ilginç ve ufuk açıcı bir aktivite. Bu kısım biletli ziyaretçiler için, saat başında rehberli olarak ve belli bir süre içinde geziliyor. Kıbrıs gazisi rehberimiz herkesi denizaltının bir ucundan içeri aldıktan sonra, 100 mtlik denizaltını boydan boya geçirip, diğer uçtan çıkarıyor. Arada birçok bölüm geçiliyor ve 84 personelin bu kadar dar alanda nasıl hep birlikte çalışabildiklerine hayret ediyorsunuz, çünkü ben biraz daha dursaydım klastrofobiye bağlayabilirdim sanki 🙂
Onca mekanizma, o kadar gösterge, arkada yatan mühendislik çok muazzam. Neticede aslında havanın gitgide azaldığı bir ortamda sürekli olarak karbondioksidi dengede tutacak yöntemlerle nefes alabilmeniz gerekiyor, bu bile çok çok enteresan bir olgu tek başına.
http://www.rmk-museum.org.tr/istanbul/aktiviteler-ve-deneyimler/denizalti-turu
Fenerbahçe Vapuru
Müze Gemi olarak ziyarete açık olan Fenerbahçe Vapuru da oldukça keyifli bir aktivite. Fenerbahçe Vapuru’nun orjinaline uygun olarak yenilenmiş yeni tasarımıyla hizmet veren Fenerbahçe Cafe özellikle uzun bir müze ziyareti sırasında dinlenmek ve farklı bir atmosferde bir şeyler atıştırmak için güzel bir mola noktası.
http://www.rmk-museum.org.tr/istanbul/aktiviteler-ve-deneyimler/fenerbahce-vapuru

Ve bu seferlik durağımızda inelim, bir daha gelebilmeyi dileyerek:)
Keyifli Seyahatler!