
Edirne şehri, İstanbul’a olan yakınlığı, tarihteki önemi ve tarihi yapıları, Avrupa’ya açılan iki sınır kapısına sahip olması ile birlikte oluşan kültür mozaiği ile en çok ziyaret edilen şehirlerin başında geliyor. Edirne rotası içinde Karaağaç gezisi ise ayrı bir öneme sahip.
Edirne gezisinde ziyaret etmekten en çok keyif aldığım noktalardan birisi Karaağaç oldu. Kendine has kimliği ile, tarihi önemi ile, çok güzel bir açık hava müzesine dönüştürülmüş olan tarihi tren istasyonu ile Edirne gezisi içindeki en farklı rotalardan biri Karaağaç.
Bu yazıda Karaağaç özelindeki başlıklar hakkında yazacağım. Bu yazıdaki başlıklara aşağıdaki kısayollardan da ulaşabilirsiniz:
- Karaağaç’ın Dikkat Çeken Özellikleri Neler?
- Karaağaç’a Ulaşım
- Tarihi Karaağaç Tren İstasyonu Yerleşkesi
- Tarihi Karaağaç Tren İstasyonu Girişi Ücretli Mi?
- Tarihi Karaağaç Tren İstasyonu ve Tarihi Lokomotif
- Edirne Milli Mücadele ve Lozan Müzesi
- Edirne İlhan Koman Heykel ve Resim Müzesi
- Edirne Lozan Anıtı
- Karaağaç Yeme-İçme
- Başka Neler Neler Var?
Edirne’de 3 günlük gezi rotasını içeren “Edirne Gezi Rehberi” yazısına ise buradan ulaşabilirsiniz.
Karaağaç’ın Dikkat Çeken Özellikleri Neler?

Karaağaç, özellikle Lozan görüşmeleri döneminde kritik bir öneme sahip olmuş bir bölge. Kurtuluş Savaşı’ndan mağlup olarak ayrılan Yunanistan, savaşta ekonomik olarak ağır kayıplar verir ve Lozan Barış Antlaşması görüşmelerinde belirlenen savaş tazminatını karşılayacak maddi gücü kalmaz. Bu durum üzerine Yunanistan, savaş tazminatı olarak Karaağaç ve Bosnaköy çevresini Türkiye’ye bırakmayı kabul eder.
Karaağaç’ın Türkiye’ye bırakılması ile birlikte, Türkiye’nin Yunanistan ile doğal sınırını oluşturan Meriç Nehri’nin batı kıyısında kalan tek toprak parçamız da böylelikle Karaağaç olur. Karaağaç’ı Türkiye toprakları içinde coğrafi olarak farklı bir noktaya koyan bu özelliğini Meriç Nehri’nin karşısına geçerken hissedebiliyorsunuz.
Günün erken saatlerinde ya da öğleden sonra en az 1-2 saatinizi ayırarak Karaağaç’da keyifli bir gezi yapabilirsiniz.
Karaağaç’a Ulaşım

Karaağaç, Edirne merkeze 4 km’lik tarihi bir yol ile bağlanıyor. Karaağaç’a Edirne merkezden aracınızla gidebileceğiniz gibi, gidiş dönüş toplam 8 km’lik bir yürüyüş yapmayı da tercih edebilirsiniz. Yürüyerek giderseniz Karağaç içindeki gezintiyi de sayarak, elbette çok daha fazla vakit ayırmanız gerekecektir.
Bir diğer seçenek ise hava şartları uygun olursa bisiklet kiralamak, Tunca Köprüsü’ne girmeden önce birkaç noktada bisiklet kiralama seçenekleri görünüyor. Ancak bunu deneyimlemediğimiz için yorum yapamıyorum.
Edirne’yi Ocak ayında ziyaret ettiğimizden hem hava şartları sebebiyle, hem de aynı gün içinde farklı aktiviteler de yapmayı düşündüğümüzden vakti efektif kullanmak adına biz Karaağaç’a ulaşmak için araçla gidip gelmeyi tercih ettik.
Karaağaç’a ulaşmak için iki tarihi köprü olan Tunca ve Meriç köprülerini geçerek ulaşmak ise ayrı bir keyifli. Köprüler hem yaya hem de araç trafiğine açıklar. Ancak köprüde araçla bekleme yapabileceğiniz bir yer olmadığını belirtebilirim. Yaya olarak gitmemenin tek dezavantajı bu köprülerde duramamak oluyor sanırım 🙂
Köprüleri geçtikten sonra Lozan Caddesi boyunca ilerlediğinizde Karaağaç’ın merkezine ve en çok ziyaret edilen Tarihi Karaağaç Tren İstasyonu’na ulaşmış oluyorsunuz. Bu bölgede park edebilecek yer bulabilirsiniz.
Karaağaç gezisi dönüşünde vaktiniz varsa Meriç Nehri kıyısında bir mola verebilir, bu esnada köprüleri yürüyerek geçerek nehri izleme şansı bulabilirsiniz. (Yine hava şartları ve vakit kısıtından dolayı yapamadığımız bir aktivite oldu kendisi. Mevsim şartları güzel olduğunda, oldukça yapılası duran bir aktivite olduğunu düşünüyorum :))
Tarihi Karaağaç Tren İstasyonu Yerleşkesi

Osmanlı Dönemi’nde Edirne şehrinin İstanbul ve Avrupa ile bağlantısını sağlayan demiryolu istasyonu Karaağaç’da bulunuyormuş. Kurtuluş Savaşı sonrası ise tren yolu güzergahlarının Yunanistan sınırı içinde kalması sebebiyle trenler, İstanbul’dan Edirne’ye ulaşmak için Yunanistan sınırlarından geçmek zorunda kalmışlar. 1971 yılına kadar bu durum sürerken, yeni Edirne Garı’nın hizmete girmesi üzerine Karaağaç istasyonu kapatılmış ve rayları sökülmüş.
Karaağaç Tren İstasyonu faaliyetine son verdikten sonra, eski istasyon binası ve etrafındaki alan Trakya Üniversitesi’ne devredilmiş. Açık hava müzesine dönüştürülen bu yerleşke şu an ziyarete açık durumda.
Tarihi Karaağaç Tren İstasyonu Girişi Ücretli Mi?

Oldukça şirin ve güzel ve aynı zamanda da ücretsiz olan Tarihi Karaağaç Tren İstasyonu yerleşkesini 1-2 saatinizi ayırarak gezebilirsiniz. Yerleşkeye giriş ve alandaki tüm müzeler ücretsiz.
Yerleşke içinde görebilecekleriniz:
- Karaağaç Tren İstasyonu (Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi)
- Tarihi Lokomotif
- Milli Mücadele ve Lozan Müzesi
- İlhan Koman Heykel ve Resim Müzesi
- Lozan Anıtı
Tarihi Karaağaç Tren İstasyonu ve Tarihi Lokomotif

Karaağaç Tren İstasyonu olarak hizmet vermiş olan yapı şu an Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi olarak kullanılıyor. Yerleşkeye girdiğiniz ilk anda hemen karşınıza çıkacak olan ve oldukça güzel bir mimariye sahip bu bina Karaağaç’ın adeta simgesi gibi. Binayı dışarıdan resimleyebilirsiniz. (Bina içine ise ziyaretçi girişi bulunmuyordu.)

İstasyonun hemen arkasında ziyaret için sergilenen Tarihi Lokomotif ve Yemekli Vagon bulunuyor. Savaş Lokomotifi olarak üretilen 75 tonluk bu kara tren, dünyada sadece 29 adet örneği bulunan ve I.Dünya Savaşı başlangıcıyla üretimi durdurulan bir lokomotif olma özelliğine sahip.
Hemen arkasındaki Yemekli Vagon ise 1950 yılında Sakarya Vagon Fabrikası’nda üretilmiş bir örnek.
Tarihi Lokomotif, Karaağaç Tren İstasyonu binası ile birlikte Karaağaç’ın en çok fotoğraflanan karesidir diye düşünüyorum. Önünde uzanan raylar ve artistik görünümüyle fotoğraf çekilesi noktalardan biri burası 🙂
Edirne Milli Mücadele ve Lozan Müzesi

Tarihi Karaağaç Tren İstasyonu binasının bulunduğu bahçedeki ziyaret edebileceğiniz ilk müze Milli Mücadele ve Lozan Müzesi.
İki katlı binanın her odası Lozan Barış Antlaşması’na kadar olan süreci ve antlaşmanın Karaağaç açısından önemini anlatıyor. Müze kısa bir tarih dersi niteliğinde, sayfalardan oluşmuş gibi ☺️ Özellikle ikinci kattaki bir salon Karaağaç’ın Lozan Antlaşması ile Türkiye’ye devrine ayrılmış. Oldukça güzel ve detaylı bilgiler mevcut.
Mondros, Sevr ve Lozan Anlaşmalarına göre Türkiye haritaları gibi bilgileri de içeren müzede genel olarak Milli Mücadele’nin Trakya açısından detaylarına da yer verilmiş. Tarihimizi hatırlamak, bir sınır bölgesi olması açısından Trakya bölgesinin Milli Mücadele’deki farklı yerini algılamak için güzel bilgiler içeren bir müze.
Giriş ücretsiz, kapıyı açarak girebilirsiniz☺️
Edirne İlhan Koman Heykel ve Resim Müzesi

Tarihi Karaağaç Tren İstasyonu binasının bulunduğu bahçedeki ziyaret edebileceğiniz ikinci müze: İlhan Koman Heykel ve Resim Müzesi
Müze, ismini Edirne doğumlu ünlü heykeltraş İlhan Koman’dan alıyor. Müzede İlhan Koman’ın eserlerinin yanısıra farklı sanatçılara ait eserler de sergileniyor.
İlhan Koman’ı biraz araştırdığınızda en ünlü eserinin Akdeniz Heykeli olduğu bilgisi hemen karşınıza çıkıyor. Bir dönem Zincirlikuyu‘da bulunan ünlü heykel şu an Yapı Kredi Kültür Sanat’da sergileniyor.(Zincirlikuyu’dan her geçişimde baktığım, adeta dalgalanır gibi görünen çok sevdiğim bir heykeldi kendisi)
Müzede 376 farklı sanatçıya ait, 22 farklı eser tekniği kullanılan, toplam 685 eser bulunuyormuş. (Kaynak: https://ilhankoman.trakya.edu.tr/pages/ilhan-koman-heykel-ve-resim-muzesi)
Evet itiraf ediyorum resim ve heykelden hiçbirşey anlamıyorum, anlamadığımı da bir kez daha anladım 🙂 Ama bu algısızlığım müzeyi gezmeme ve gayet de keyif almama hiç engel olmadı. Renkler çok dikkat çekici, ve bu konuda gerçekten bilgim olmasa da bazı tabloların tekniğinin farklı olduğunu ilk bakışta anlayabiliyorsunuz.
Karaağaç’ı ziyaret etmişken atlanmaması gereken bir müze olduğu düşünüyorum.
Giriş ücretsiz, burada da kapıyı açarak girebilirsiniz☺️
Edirne Lozan Anıtı

Gelelim Karaağaç’ın en simgeleşmiş yapılarından birine. Lozan Anıtı, Tarihi Karaağaç Tren İstasyonu binasının bulunduğu alanda yer alıyor. Anlamı yüksek olduğu gibi, aynı zamanda dış görünüş açısından da oldukça sanatsal ve estetik olarak inşa edilmiş bir anıt.
1996 yılında Trakya Üniversitesi, Türkiye Cumhuriyeti’nin 75. yılında Karaağaç yerleşkesine Lozan Anıtı yapılmasına karar verir. Anıt 1998 yılında tamamlanır.
Anıt üç sütundan meydana gelir. Her sütun su ile ayrılan üç vatan toprağını simgeler. En büyük sütun Anadolu’yu, orta sütun Trakya’yı, en küçük sütun ise Karaağaç’ı sembolize eder. Sütunları birbirine bağlayan çember ise birlik ve beraberliği simgeler.
Çemberin ön yüzündeki genç kız figürünün bir elinde bir güvercin, diğer elinde ise belge bulunmaktadır. Genç kız estetik, zerafet ve adaleti; güvercin demokrasi ve barışı; belge ise Lozan Antlaşması’nı temsil eder.
Anıtın ayaklarının yerleştiği havuz ise Türkiye’nin etrafındaki denizleri simgeler.
Anıt oldukça anlamlı demiştim☺️ Hem manası üzerine çok ince düşünülmüş, hem de bu düşünce oldukça zarif bir şekilde icra edilmiş. Ben şahsen çok beğendim☺️ Karaağaç gezisi sırasında Lozan Anıtı’nı ziyaret edebilirsiniz.
Karaağaç Yeme-İçme

Karaağaç Tren İstasyonu’nun hemen karşısındaki İstasyon Caddesi boyunca birçok cafe sıralanmış durumda. Caddenin cafelerle birlikte genel olarak oldukça samimi ve tatlı bir havası olduğunu söyleyebilirim. Gezinizi bir kahve molası ile sonlandırabilirsiniz. Biz Orta Kahve’yi tercih ettik. Bir kahve molası sonrası enerji depoladıktan sonra Edirne’deki diğer duraklara doğru yola çıkabilirsiniz 🙂
Başka Neler Neler Var?
Karaağaç Tren İstasyonu yakınında bulunan Osman İnci Müzesi ziyaret edilebilecek noktalar arasında. (Biz vaktimiz kalmadığından ziyaret edemesek de Karaağaç içinde birçok yerde kahverengi tabelalar içinde yer aldığını söyleyebilirim.)
Karaağaç’a giderken ve gelirken önünden geçeceğiniz, Lozan Caddesi üzerinde bulunan Karaağaç Jandarma Şehitliği’nin de hüzünlü bir hikayesi bulunuyor. Araçla yakınında park edecek yer bulamadığımız için burayı ziyaret edemesek de sonrasında bu hüzünlü hikayeyi okuduk.
Dönüş yolunda Meriç Köprüsü’ne girmeden hemen önce sırasıyla Şehit Ressam Hasan Rıza Heykeli, Hacı Adil Bey Çeşmesi ve Edirne Tarihi Gümrük Karakolu karşınıza çıkıyor. Araçla dahi olsa yanlarından geçerken dikkatinizi çekecek eserler.
Keyifli seyahatler!
“Edirne Karaağaç Gezi Rehberi: Edirne Gezi Notları” için bir yorum