
Edirne gezisi içinde özellikle II.Bayezid Küllyesi’ne yakın bölgede bulunmasından dolayı külliye ziyaretinin öncesinde ya da sonrasında uğramak isteyebileceğiniz tarihi noktalardan biri Sarayiçi bölgesi.
Sarayiçi olarak geçen alan aslında eski Edirne Sarayı’nın bulunduğu bölge. Sarayiçi bölgesinde Adalet Kasrı, Fatih ve Kanuni Köprüleri, Edirne Saray Kalıntıları ve Matbah-ı Amire gibi yapılar bulunuyor, ve bir kısmı şu an için dışarıdan görülebiliyor.
Edirne Sarayı Ziyaret Edilebiliyor mu?

Edirne, İstanbul’un fethine kadar 88 yıl boyunca Osmanlı Devleti’ne başkentlik yapmış bir şehir. Haliyle insanın aklına Edirne’de bir saray var mı, varsa nerede gibi sorular geliyor. Benim de aklıma geldi, neyse ki gitmeden biraz araştırdım da hüsrana uğramadım☺️ Saray varmış bir zamanlar, ama şu an sadece kalıntıları var. Yani bir Topkapı ya da Dolmabahçe gibi ziyarete açık, yerli yerinde duran bir saray yok maalesef.
İlk olarak bu bölgenin tamamının ben gittiğim dönemde (2022 Ocak ayı) restorasyon çalışması sebebiyle ziyarete kapalı olduğunu söyleyerek başlayayım. Restorasyon çalışması sebebiyle alana giriş açık değildi, gitsek de gezemedik ☺️
Kanuni Köprüsü açık durumdaydı, Fatih Köprüsü girişinde bulunan Adalet Kasrı’ndan itibaren ise alan kapatılmıştı. Fatih Köprüsü‘nün hemen yanında ise Kırkpınar Yağlı Güreş Meydanı bulunuyor. Saray kalıntılarının bulunduğu alana giriş yapılamadığından, bu kısma uzaktan göz atmakla yetindik 🙂 Yani özetle bu bölgeye şu an için gittiğinizde yalnızca Kanuni ve Fatih Köprüleri ile Adalet Kasrı’nı, Kırkpınar Yağlı Güreş Meydanı önünde yer alan bahçeyi görebiliyorsunuz.
Peki Edirne Sarayı’na Ne Oldu?

Edirne Sarayı’nın sadece kalıntıları olduğundan bahsetmiştim. Bunun anladığım kadarıyla birkaç sebebi var. Öncelikle padişahların buradaki sarayı kullanmaması ile başlayan tahribat, ardından 1752’deki büyük Edirne depremi, yangın ve Rus işgali derken saray epey hasar görmüş.
Ardından yaşanan 93 Rus Harbi’nde ise düşman kuvvetlerin yaklaşması sebebiyle saray yakınlarında yığılan cephane düşman eline geçmemesi için patlatılmış. Patlama ile sarayın birçok yapısı yıkılmış ve günümüze ancak bazı kalıntılar ulaşabilmiş.
Fatih Köprüsü girişindeki Adalet Kasrı günümüze ulaşabilenler arasında. Fatih Köprüsü’nden itibaren tüm alan belirttiğim gibi şu an kapalı olduğundan kalıntılar uzaktan görülebiliyor:
- Bab’üs Sa’ade (Saadet Kapısı – Edirne Sarayı giriş kapısı)
- Cihannüma Kasrı (Sarayın en görkemli yapısı imiş)
- Kum Kasrı Hamamı
- Matbah-ı Amire (Saray Yemeklerinin Hazırlandığı Bölüm)
- Adalet Kasrı (Dönemin Bakanlar Kurulu ve Yargıtay binası)
- Kanuni ve Fatih Köprüleri
(Kaynak: http://edirne.ktb.gov.tr/ )
Bölgeye geldiğimde tedirgin edici bir başıboşluk, çok sayıda sokak köpeği ve ağaçlar altında terk edilmiş birçok şişe göze çarpıyordu. Normal şartlarda da bu şekilde mi bilmiyorum, ancak çok fazla vakit geçirmeden ve araçtan çok uzaklaşmadan bu alandan ayrılmak durumunda kaldığımızı söyleyebilirim.
Osmanlı Devleti’nin bir dönemine başkentlik etmiş bir şehrin, eski saray kalıntılarının olduğu bir alan olduğundan, bu bölgedeki restorasyonun bitmesi ile daha canlı bir konum haline gelebileceğini umuyorum.
Edirne’de 3 günlük gezi rotasını içeren “Edirne Gezi Rehberi” yazısına ise buradan ulaşabilirsiniz.
Keyifli seyahatler.
“Edirne Sarayiçi: Edirne Gezi Notları” için bir yorum