
Lise ve üniversite boyunca her yaz gittiğimiz izci ve gençlik kamplarının ardından, iş hayatı ile ara verdiğimiz kamp hayatına hızlı bir geri dönüş yapma kararımızdan sonra ilk yapmamız gereken tabii ki kamp malzemelerini toparlamak oldu.
O yıllardan sonra kamp malzemelerindeki çeşitlilik oldukça artmış ve hayatımıza Decathlon gibi güzel bir outdoor ve spor mağazası girmişti 🙂 İlk etapta yapılan bir keşiften sonra tek bir alışverişte büyük ölçüde tüm malzememizi toparlamış olduk. Bu sebeple, bütçe ayırdıktan sonra malzemelerin temini çok da zaman almıyor, zaruri malzemelerle işe başlanırsa oldukça uygun bir bütçeyle kampa hazır hale gelebilirsiniz.
Biz kamp alanlarına şimdilik biraz daha kolayı tercih ederek araçla gittiğimizden, oldukça detaylı şekilde ağırlık veya hacim sorunu yaşamadan malzemelerimizi almış ve bagajda derli toplu bir şekilde her an kampa gitmeye hazır bir şekilde toparlamıştık. Araçla gitmediğiniz takdirde çok farklı bir bakış açısı ile bu alışverişe girişmek gerektiği ayrı bir gerçek tabii ki. Bu konuda da ağırlıkları azaltmayla ilgili hala çalışmaya ve araştırmaya devam ediyoruz. Bu araştırmalar sonucunda da son olarak malzemelerimizi bölerek, herkesin kendi eşyasını kendi sırt çantasında taşıyabileceği şekilde düzenliyoruz. Bu amaçla da kamp malzemelerimizi toparladıktan sonra ayrıca yüksek hacimli trekking sırt çantaları edindik.
Eğer tüm bu malzemeleri bir arada toplu bir şekilde araçta tutabilirim, kamp alanına yürüyerek gitmeye ihtiyacım yok derseniz büyük plastik kutular da kullanabilirsiniz. Koçtaş ve İkea gibi mağazalarda bu kutulardan rahatlıkla temin edebilirsiniz. Ancak kamp kuracağınız alan aracı park ettiğiniz noktaya uzak ise bu durumda plastik kutular işinizi görmek bir yana başınıza bela olabilir 🙂 Tecrübe ile yaşadık, ve o gün vazgeçtik kutu kullanmaktan.
Decathlon’dan yaptığımız kamp alışverişi ve yanına eklediğimiz kişisel malzemelerimiz ile birlikte kendi tercihlerimizi de içeren kamp listemizi aşağıda bulabilirsiniz. Listenin oldukça geniş olması, tamamının gerekli olmasından değil, ancak kafada soru işareti bırakmamak adına. Kampa en az eşyayla gitmek her zaman en iyi tercihtir, bu işin dağıtması, sonra da toplaması var çünkü her defasında 🙂
Temel Kamp Malzemeleri

Not1: Çadır seçimi ile ilgili detaylı yazımı burada bulabilirsiniz.
Not2: Kullandığımız tüm ürünlerin Decathlon linklerine üzerine tıklayarak gidebilirsiniz.
- Çadır: Arpenaz Family 4 Çadır, Arpenaz 3 Fresh & Black Çadır, Arpenaz 2 Fresh & Black Çadır
- Uyku Tulumu
- Mat/Şişme Yatak
- Kamp Çekici
- Yatak Ayak Pompası
- Kamp Sırt Çantası
- Kamp Yastığı
- Çadır Cebi
- Kamp Masası
- Kamp Sandalyeleri
- Hamak
- Pusulalı Düdük
- Fener
- Kafa Lambası
- Kamp Lambası
- Soğutucu Çanta
- Buz Aküsü
- Piknik Örtüsü
- İp
- Makas
Çadır alırken dikkat edilmesi gereken konulardan biri çadırda kaç kişi kalacağınız, genelde kişi sayısından bir fazla çadırlar daha rahat sığabilmek için tercih ediliyor. Biz de bu sebeple 3 kişilik bir aile için 4 kişilik bir çadır tercih ettik. Önünde masa koyulabilecek kadar tente bir kısım da olduğundan çadır düzeni veya yağışlı havalarda sığınmak için oldukça ideal. Bu tip çadırların kurulumu için biraz pratik gerekiyor 🙂 Son zamanlarda çıkan Fresh&Black çadırlar ise göz bebeği olmuş durumda 🙂 Bu çadırlara da göz atmakta fayda var. Biz yedek olarak üç kişilik bir fresh&black çadırı da pratik kurulum gerektiren ve sıcak noktalardaki yerlerde kullanıyoruz.
Uyku tulumu konusu ise nerede ve ne şartlarda kalacağınızla direk ilişkili, biz kış kampı şimdilik düşünmediğimizden yazın yayla veya yüksek yerlerdeki şartlara nispeten uyum sağlayabilecek 10 dereceye kadar koruma sağlayan tulumlardan tercih ettik, ki epey soğuk geceler geçirmemize rağmen sadece sabaha karşı biraz üşüdük diyebilirim.
Mat veya Şişme Yatak tercihi tamamen rahata düşkünlüğünüze ve ne şekilde kamp yapacağınıza bağlı. Biz araçla kamp alanına gittiğimizden hafiflikten ve kolay kullanımdan ziyade komforu tercih ederek şişme yatak ve yanında olmazsa olmaz ayak pompasını aldık. Burada da aldığımız yorumlar iki kişilik şişme yatakların, iki kişilik çadırlara tam olarak sığmaması ve bir süre sonra çadır kenarlarında yırtmaya sebep olması yönünde. Biz de iki adet çift kişilik yatak yerine bir tek, bir çift kişilik şişme yatak tercih ettik. (Bir süre kullanımdan sonra şişme yatakların izolasyon sağlamadığı yönündeki yorumları haklı bulmaya başladık, ama konfordan da vazgeçmek istemiyorsanız buradaki bir çözüm şişme yatak altına mat sermek.)
Yastık, Hamak, Piknik Örtüsü gibi malzemeler olsa iyi olur, keyfekeder malzemeler. Biz mesela hamağı neden üç tane değil de bir tane diye aldık diye baya hayıflandık son kampımızda 🙂 Daha sonraki alışverişlerimizden birinde hamak sayısını kişibaşı olmak üzere düzenledik hemen 🙂 Gece uyuyamadığınız durumlarda gündüzleri hamak on numara uyku arkadaşınız olabilir.
Kamp Masası, Kamp Sandalyeleri, Soğutucu Çanta, Kamp Ocağı gibi malzemeler öğünlerinizde size oldukça yardımcı oluyorlar. Ateş başında ise kamp sandalyesi bir klasik.
Kafa Lambası, Fener, Düdük gibi malzemeler gecenin karanlığında lavaboya veya çeşmeye giderken oldukça faydalı ve benim çok ihtiyaç duyduğum malzemelerin başında geliyor. Özellikle kafa lambası bir kampta olmazsa olmaz bence. Düdük için özellikle çocuğunuz varsa sürekli taşımasını, ancak sadece gerçekten ihtiyaç duyduğunda çalabileceğini baştan söylemeniz oldukça faydalı olacaktır. Kamp yaptığınız alanda aydınlatma olmaması ihtimaline karşı ağaçlar arası gereceğiniz bir ip ve asılabilir kamp lambası oldukça hayat kurtarıcıdır.
Ateş Yakma

- Kamp Ocağı
- Yedek Kamp Tüpü
- Çakmak / Kibrit
- Odun
- Balta
- Çıra / Tutuşturma Malzemesi
- Mangal
- Mangal Kömürü
- Mangal Maşası / Mangal Yelpazesi / Mangal Temizleme Fırçası
Ateş yakma ve mangal işi genelde beylerin ilgi ve bilgi alanında olan bir konu, en azından ben çok girişmiyorum 🙂 Ateş yakma konusu oldukça çetrefilli olsa da, bazı durumlarda kamp koşulları ya da milli parkta belli saatlerde ateş yakılmaması kuralları sebebiyle de ateşinizi yakamayabilirsiniz. Nurgaz’ın küçük kamp ocakları ve yedek kamp tüpleri inanılmaz kullanışlı. Ateş yakılamayan durumlarda ocakta en azından kahvaltı, küçük öğünler ve çay gibi ihtiyaçlarınızı rahatlıkla karşılayabiliyorsunuz.
Buraya bir de baltayı yazdım ama lütfen gereği dışında kullanmayalım. Gittiğimiz yerlere her zaman odun götürme şansımız olmayabiliyor, bu durumda ormanlık alandan odun toplamaya çıkabiliyoruz. Bu durumlarda mutlaka baltaya ihtiyacınız olacaktır.
Önemli Not: Lütfen gittiğimiz kamp alanlarında odun toplamak için doğaya zarar vermeyelim! Ateş yakılmasına izin verilmeyen noktalarda ateş yakarak doğayı tehdit etmeyelim!
Uyarı: Daha önceden ateş yakılmış noktaları seçmek faydalı olacaktır. Bazı kamp alanlarında yer ateşi yasaktır, bu gibi tesislerde ise gösterilen variller içinde ateş yakılabilmekte ya da sadece kamp ocağı kullanılabilmektedir.
http://www.nurgaz.com/tr/kategori/troya-serisi-(230-gr)/6/15
Temizlik / Hijyen

- Peçete/ Tuvalet Kağıdı / Kağıt havlu
- Çöp poşeti
- Sıvı sabun
- Islak mendil
- Bulaşık deterjanı / Bulaşık süngeri
- Pandemi edit: Maske/Eldiven/Kolonya/Dezenfektan
Temizlik olmazsa olmazlarımızdan! Asla ve asla ardımızda çöp bırakmamak için azami dikkat sarf etmemiz doğaya saygımızı gösteren başlıca unsur. Bu sebeple büyük boy çöp poşetleri, özellikle büzgülü olanlarından tercih ediyoruz.
Önemli Not: Lütfen kamp alanlarını bulduğumuz gibi bırakalım!
Uyarı: Bulaşık yıkamaya elverişli olan yerlerde deterjan kullanmak mümkün olsa da, eğer bir tesisat sistemi yok ise doğaya zarar vermemek adına deterjan kullanmamak gerekiyor.
Pandemi edit: Gittiğiniz yere göre maske, kolonya, dezenfektan ve plastik eldiven götürmek gerekebilir. Biz genelde gittiğimiz yerde bir de mıntıka temizliği yapmaya çalışıyoruz. Her koşulda bu malzemelere ihtiyacımız oluyor.
Yiyecek

- soğutucu portatif dolap ve buz aküleri
- SU
- maden suyu
- ekmek
- çay / kahve
- patates
- meyve(kavun/karpuz..)
- meyveli yoğurt
- muz / çikolata
- kahvaltılık malzeme (peynir,zeytin, helva, salatalık, domates,meyve,kuruyemiş)
- menemen malzemesi (tereyağı, biber, domates, yumurta)
- Salata malzemesi (zeytinyağı, limon, domates, salatalık, biber, maydanoz)
- et (sucuk, köfte, antrikot, tavuk)
- makarna çeşitleri
- marshmallow / marshmallow çubuğu
- Tuz ve Baharatlar (kekik, nane, karabiber..)
- tatlı/tuzlu muhtelif atıştırmalıklar
Burası tamamen sizin hayal gücünüze kalmış olsa da ben kendi hayal gücümdeki kısmını hiç kısmadan yazdım 🙂 En başta çay benim için kampın vazgeçilmezidir, nokta 🙂
Onun dışında kuruyemiş, meyveli yoğurt gibi paketli ürünler ve kolay hazırlanabilen poşet çay, hazır kahve gibi seçenekler açlık anlarında kurtarıcı oluyor.
Ateş yaktığınıza değmesini sağlayan köze koyacağınız patates, çikolatalı muz, çubukta marshmallow gibi seçenekler de adeta filmlerden fırlamış bir kamp görüntüsü vermenizi sağlayabilir 🙂
Gittiğiniz yerde veya kamp alanına yerleşene kadar ilk anda su bulamama ihtimaline karşı da mutlaka su götürmek gerekli bence.
Son olarak yiyecek konusunda kamp alanında kaç öğün yiyeceğinizi hesaplayarak çok da abartılı olmayacak bir alışveriş yaparak gününüze başlayabilirsiniz. Aldığınız yiyecekleri saklamakta da soğutucu dolap ve buz aküleri gerçekten on numara. Ancak yine de aldığınız et gibi ürünlerin akıtıp koku yapmasını istemiyorsanız plastik kapalı kaplara koymakta fayda var. (Kötü bir şekilde tecrübe edilmiştir 🙂 )
Yemek Hazırlama
- Bıçak
- Tahta
- Çaydanlık
- Tava / Tencere / Sac
- Çakı
- Tahta Kaşık
- Kahve Cezvesi ve Fincanları
- Kupa
- Kamp seti ya da Piknik Seti (Plastik Tabak,Bardak,Çatal,Kaşık, Bıçak)
Yemek hazırlama malzemelerinde ne kadar az eşyanız olursa o kadar az yer kaplarlar bu bir gerçek, ancak malzeme çeşitliliğini ne kadar çok tutarsanız o kadar rahat edersiniz bu da bir gerçek. Yeriniz varsa keyif yapma derecenize göre aklınıza gelen herşeyi koyabilirsiniz.
Burada tabii ki en önemli kısım bıçak, tava, tencere gibi malzemelerde. Yemek hazırlama üzerine birçok alternatifler sunan hafif ve dayanıklı malzemelerden yapılmış kamp yemek hazırlama ürünleri mevcut. Bu kısım derya deniz olduğu için en basitinden başlamak ve ihtiyaca göre çeşitlendirmek en mantıklısı.
https://www.decathlon.com.tr/C-529809-mutfak-aleti
Elektronik
- Harici Batarya / Taşınabilir Şarj Aleti
- Şarj Kabloları
- Bluetooth Hoparlör
- Yedek Piller
Teknolojik detoks yapıyorsanız ayrı 🙂 Ancak yapmıyorsanız yanınızda mutlaka taşınabilir şarj aleti ve şarj kablolarınızı götürmenizde fayda var. Fenerler için yedek piller oldukça faydalı ve gerekli.
Bizim her kamp ve sahil gibi etkinliklerimizde baş tacımız ise bluetooth hoparlörümüz. Ambiyansa ayak uyduracak şarkılar eşliğinde ateş başında harika bir ortam için birebir.
Kıyafet / Kişisel Eşya / Kişisel Hijyen
- Güneş Gözlüğü
- Polar / Sweatshirt
- Tişört / Şort
- Eşofman / Tayt
- İç Çamaşırı / Çorap
- Şapka / Bandana
- Yedek Ayakkabı
- Diş Fırçası / Macunu
- Tarak
- Tırnak Makası
- El / Yüz Kremi
Kıyafet konusu da abartılmaması gereken konulardan. Kalınacak gün sayısına göre birer kat yedek kıyafet götürmek yeterli. Gece kalacağınız alanda gece-gündüz farkı dolayısıyla sıcaklık oldukça düşüyorsa benim gibi sweatshirt üstü polar giyerek ısınanlar için her ikisinin de götürülmesinde fayda var. Hem sıcak hem soğuktan koruyan bandanalar ise favorilerimiz. Ayaklarınızın ıslanma ihtimaline karşı arabada yedek ayakkabı bulundurmak da özellikle çocuklu aileler için önemli.
Önemli Not: Kamp alanında deodorant ve parfüm kullanımı böcek, sinek ve başka canlıları üzerimize çekebileceğinden çok önerilmiyor.
Eğlenti

- KİTAP
- Kutu Oyunları
- Dergi
- İskambil Kağıtları / UNO
- Tavla
Bu kısım için de genelde kampa nasıl gittiğinizin oldukça önemi var. Araçla gidiyorsanız bu malzemelere abartıp okey takımı bile ekleyebilirsiniz mesela 🙂 En büyük zevklerimden birisi kitap okumak da olsa nedense kamplardaki koşuşturmacadan çok fazla vakit bulamıyorum kitap okumaya. Ancak bir geceden fazla kalınan kamplarda biraz daha vakit imkanı oluyor.
Temel Ecza Çantası

- Yara Bandı
- Ağrı Kesici/ Ateş Düşürücü
- Mide Bulantısı İlacı
- Sindirim Düzenleyici İlaçlar (İshal vs durumları için)
- Grip ilacı
- Mide koruyucular (Mide Yanması şikayetleri için)
- Böcek Kaşıntı İlacı ya da Alerji İlaçları
- Sinek Kovucu Sprey
Bu kısmı paniklik seviyenize göre artırabileceğiniz gibi en azından ilk anda işe yarayacak temel ilaçları götürmekte yine de fayda var. Özellikle çocuklu aileler için ateş düşürücü ilaçlar, mide bulantısı ve ishal gibi vakalar için sindirim düzenleyiciler mutlaka konması gereken ilaçlardan. Bu liste benim neredeyse her seyahata çıkarken kullandığım liste olduğundan biraz uzun gelebilir 🙂 Kutu kutu ilaçları koymak yerine hepsinden bir tablet alıp küçük bir poşete sığdırmanız mümkün. O anda ah demekten iyidir 🙂
Evet artık kampa gitmeye hazırız 🙂 Doğanın asıl evimiz olduğunu unutmadan bol maceralı ve bol keyifli kamplar diliyorum!
“KAMP MALZEME LİSTESİ” için bir yorum