KARAVAN

Motokaravan mı? Çekme Karavan mı? Neden Çekme Karavan Aldık?

Neden çekme karavan aldık? Ya da diğer bir soruyla neden motokaravan almadık?

Bir önceki yazımda karavan almaya nasıl karar verdiğimizden bahsetmiştim. (Buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.) Bu kararı aldıktan sonra akla gelen ilk soru çekme karavan mı, motokaravan mı sorusu oluyor. Bu sorunun tek bir doğru yanıtı yok 🙂 Çünkü herkesin kişisel tercih ve beklentileri, karavan ile seyahat tarzları farklı iken, karavan seçimleri de elbette farklı oluyor.

Çekme karavan almamızın bizim açımızdan birkaç sebebi var. Bu yazımda çekme karavan alma konusundaki kişisel tercihlerimiz ve fikirlerimizden, neden şu an için motokaravan tercih etmediğimizden, çekme karavanın hem avantajları hem de dezavantajlarından bahsetmeye çalışacağım.

Bağımsız Hareket Edebilme

En büyük motivasyonumuz çekme karavanı istediğimiz zaman araçtan ayırıp, gittiğimiz yerde daha serbest gezebilme imkanının olması. Karavan kampında yayılmacı bir eğilimle etrafta masa, sandalye, açık bir tente, dağılmış bir mutfak varken herhangi bir yere gitmek istediğimizde karavanı tamamen toplama ihtiyacı, bizi bu dertten kurtaracak çekme karavan alternatifine yönlendirdi diyebiliriz. Karavanı olduğu haliyle bırakıp, araçtan ayırarak çevreyi gezmek ya da daha basit anlamda hemen araçla bir koşu markete gidip gelmek gibi senaryolar kafamızda var 🙂

Bunun tersi açıdan bakacak olursak, motokaravanı daha kompakt bulanlar da oldukça fazla. Tek bir araçla gezme rahatlığını tercih edenler de tabii ki olaya farklı bir bakış açısıyla yaklaşıyorlar. Motokaravan sahipleri bahsettiğimiz bağımsız hareket edebilme senaryosu için elektrikli bisiklet gibi alternatifleri kullanabiliyorlar.

Off-Road Karavan Tercihi

Biz genelde doğa, yayla, orman kamplarını tercih ediyoruz. Bu sebeple de en başından itibaren yol şartlarına daha uygun olan off-road karavan isteğimiz var. Bu tip karavanlar ile doğa seyahatlerini daha rahat yapabileceğimizi düşündüğümüz için epeydir gözümüze bu tipte karavanları kestirmiş, bol bol videolarını izlemiştik. Tercih ettiğimiz off-road karavan tipleri ise genelde çekme karavan şeklinde.

Bütçe

Profesyonel bir motokaravan sahibi olmak için daha fazla bütçe gerekiyor, ya da araç dönüşümü yapmak gerekiyor. Araç dönüşümü yapmak aslında inanılmaz keyifli ve özgürlükçü bir deneyim. Ancak epey bir emek ve zaman, aynı zamanda da yine bütçe istediği de bir gerçek. Bu sebeple biz hazır yapılmışı var diyerek dönüşüm olayına hiç girmedik, motokaravana göre fiyatı da daha uygun olduğundan çekme karavana yöneldik.

Vergi, Sigorta, Ruhsat gibi Yasal Konular

Trafik Sigortası ve Vergi

Çekme karavanlar çekici aracın trafik sigortasına dahil oluyor, yani çekme karavan için ayrıca bir trafik sigortası ödemek durumunda değilsiniz. Çekme karavanlar, Motorlu Taşıtlar Vergisi(MTV) den de aynı şekilde muaflar. Mevcut kullandığımız günlük aracımızı çekici araç haline getirdiğimizde, çekme karavan için ekstra bir vergi/sigorta ihtiyacı çıkmamış oluyor.

Bunun yanında motokaravan için ayrıca vergi, trafik sigortası gibi konular var. Motokaravan için yasal düzenlemelere çok hakim olmasam da; motokaravanlar için her yıl MTV, trafik sigortası ve yıllık muayene masrafları standart bir araç gibi zorunlu.

Ruhsat ve Yıllık Mauayene

750 kg üstü karavanlar ruhsata tabiler, bunun yanında ayrıca yılda bir kez TÜV muayenesi gerekiyor. Motokaravan için de ruhsat ve yıllık muayene gerektiğinden burada konu berabere 🙂

Dipnot: 750 kg altı karavanlar için ruhsat ve yıllık muayene zorunluluğu bulunmuyor. Bizim karavanımız 750 kg üstü O2 sınıfı römork olarak geçtiğinden bu bakış açısıyla değerlendirmelerimizi yapıyoruz. Ancak 750 kg altı O1 sınıfı bir çekme karavanınız varsa kafanız biraz daha rahat edecektir elbette.

Çekme Karavanın Dezavantajları Yok Mu?

Elbette var. Biraz da çekme karavan için hazırlık yaparken bizi zorlayan konulardan bahsedelim.

Çekici Araç İhtiyacı

Dikkat edilmesi gereken ilk konu çekici olarak kullanacağınız aracın karavanı çekecek güce (ya da teknik olarak tabir edildiği şekliyle torka) sahip olup olmadığı. Eğer mevcut aracınızın çekme karavanı çekecek güce sahip olmadığı bir durum ortaya çıkarsa araç değişimine gitmek gerekiyor. Bizim mevcut aracımız her ne kadar tork olarak uygun olsa da, 4×4 olmadığı için zorlu yayla yollarında sıkıntı yaşar mıyız diye şüphe duyduk. Bu sebeple 4×4 bir araca geçiş yaptık.

Çeki Demiri İhtiyacı

Diğer bir konu ise çekici olarak kullanacağınız araca çeki demiri taktırma ihtiyacı olması. Ki kendisi bizim en çok gözümüzde büyüttüğümüz konulardan biri oldu 🙂 Sadece bu konu hakkında uzunca bir araştırma ve prosedür gerektiğinden çeki demiri montajı konusunda ayrıca bir yazı paylaşmayı planlıyorum. Çeki demirini taktırdıktan sonraki konu ise aracı karavana bağlama ve aracı karavandan ayırma konusunda pratik yapma ihtiyacının olması. İlk kez seyahata çıkmadan önce birkaç kez mutlaka denemiş olmak oldukça önemli.

Ehliyet

Çekme karavanınız var, çekici aracınız var, arasında bağlantı kuracak çeki demiriniz de hazır. Teknik olarak yola çıkmaya hazırsınız, ancak son bir ihtiyaç daha sizi bekliyor: E sınıfı ehliyet. 750 kg üstü yani ruhsatında O2 sınıfı olarak geçen karavanlar için mevcut ehliyetinize ek olarak bir de E sınıfı ehliyet almanız gerekiyor. Yani örneğin B sınıfı ehliyetinizin artık BE sınıfı olması gerekiyor. 750 kg altı O1 sınıfı çekme karavanlarda bu ehliyetin gerekmediğini önemle vurgulamakta fayda var.

Bu üç konu için hazırlık yapmak biraz vakit alabiliyor, bu sebeple çekme karavan ile yola çıkmaya hazırlanana kadar geçen süreç biraz zorlayıcı oldu diyebilirim. Ancak bir kez tüm hazırlıklar bittikten sonra artık keşfe hazırız 🙂

Çekme Karavanla Manevra ve Geri Gitme Konusu

Çekme karavan kullanıcılarını kullanım sırasında en çok zorlayan konulardan biri geri gitme, park etme ve manevralar. Gülü seven dikenine katlanır diyerek bu konuda da tecrübe kazanmaya çalışacağız 🙂 Bu amaçla öncelikle daha sakin ve yakın lokasyonlarda deneme yapmak tercih edilebilir.

Seçiminiz Tamamen Size Ait!

Herkesin karavan almakla ilgili motivasyonu ve bu sebeple seçimleri de farklı elbette. Bu işin doğrusu, yanlışı, iyisi, kötüsü yok. Motokaravan ya da çekme karavan konusu bu açıdan tamamen kişinin ihtiyaç ve beklentileri ile ilgili, motokaravanı da büyük bir memnuniyet ile tercih eden kişiler de elbette var. İlerleyen süreçte çekme karavandan motokaravana da geçilebilir örneğin. Biraz yaşayarak görmek, tecrübe etmek gerekiyor. Bu amaçla karavan sahibi olmadan önce karavan kiralayarak, karavan hayatını sevip sevmediğinizi ve devam edip etmek istemediğinizi anlamak da bir seçenek.

Biz en başından itibaren kamp hayatını tecrübe ettiğimiz için, karavan hayatı daha konforlu kamp demek oldu bizim açımızdan 🙂

Keyifli ve bol seyahatli günler dileğiyle!

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s