GÜRCİSTAN, YURTDIŞI SEYAHAT

Tiflis Gezisine Dair İzlenimler: Tiflis Gezi Notları

Tiflis aslında yanıbaşımızdaki “Bugüne kadar neden gitmedim ki?” diye sormanıza sebep olabilecek, ulaşması ve gezmesi kolay ama bir o kadar da keyifli şehirlerden biri. İşin içine bir de vize almadan, hatta pasaporta bile ihtiyaç duymadan çipli kimlik kartımızla ziyaret edebileceğimiz bir yer olması faktörü girince daha da bir gidilesi hale geliyor.

Şehir genel olarak çok büyük değil, bu açıdan sadece bir haftasonunda ya da bir gün izin alarak üç günlük bir uzun haftasonu modunda gezilebilecek şehirlerden. Eski ve yeninin uyumlu bir kombinasyonu denebilecek yerlerden de biri, çünkü gezdiğiniz sokaklar ve gittiğiniz mekanların bir kısmı çok eski görünürken, diğer yandan çok güzel ve modern mimariye sahip yapılar da karşınıza çıkıyor.

Tiflis genel olarak ortasından nehir geçen, bu nehrin her iki yakasındaki vadide yerleşmiş olan ve nehrin iki yakasından tepeye doğru yükselen bir coğrafyaya sahip. Bu açıdan da özellikle nehre paralel seyreden ana cadde Rustaveli düz bir yürüyüş rotasına sahipken, Old Town böylesi ve Sameba Katedrali’nin olduğu bölge daha bir dağ tepe tırmanmalı.

Bu yazıda neden Tiflis’i tercih ettim, ulaşım, konaklama, genel maliyetler, para birimi, Tiflis’de İngilizce konuşuluyor mu gibi genel başlıklar hakkında yazacağım.

Tiflis’de birçoğuna yürüyerek ulaştığım gezi rotasını ve beraberinde yeme-içme önerilerini de içeren “Tiflis Gezi Rehberi” yazısına ise bu linkten ulaşabilirsiniz.

Bu yazıdaki başlıklara aşağıdaki kısayollardan da ulaşabilirsiniz:

Neden Tiflis’i Tercih Ettim?

Tiflis’in Sloganı: “The City That Loves You”

Gürcistan özellikle son dönemde turizm açısından dikkat çekmeye başlayan bir ülke. Bir çok insan direk kara yolu ile Gürcistan’a geçmeyi de tercih ediyor. Bu açıdan Batum da çok ziyaret edilen şehirler arasında. Svateni Mestia civarı ise trekking turları için epey gözde yerlerden. Ben özellikle başkent Tiflis’i, şehrin kimliğini ve mekanları çok merak etmiştim, umduğumu bulduğumu da söyleyebilirim. Şehir kendisine “The City That Loves You” sloganını seçmiş 🙂

Vize: Gürcistan bize vize uygulamayan ülkelerden, hatta pasaport kullanmaksızın direk çipli kimlik kartlarımızla giriş yapabiliyoruz. Vize ücretleri ve bu dönem vize alma zorlukları düşünüldüğünde güzel bir seçenek.

Yakınlık: Çok yakın. Sanki Rize’ye gider gibi Tiflis’e uçabiliyorsunuz. İstanbul-Tiflis arası uçuş süresi yaklaşık 2 saat kadar. Ben gittiğim dönemde 1 saatlik bir saat farkı vardı, buna dikkat etmek faydalı olacaktır.

Maliyet: Artık ucuz diyebileceğimiz pek ülke kalmadı. O sebeple “ucuz” diyemem, ama diğer ülkelere göre bizim için en azından bütçe anlamında makul seviyede bir ülke. Neredeyse Türkiye’deki bir gezinizde bir günde harcayacağınız maliyetlere yakın maliyetlerde gezip, yiyip, içebiliyorsunuz.

Hava Durumu: İklim olarak İstanbul’a benzediğini okumuştum, Kasım ayında gittiğim bu seyahatte gerçekten de benzer bir hava ile karşılaştım. İliklerime kadar üşüdüğüm bir iklim şoku yaşamadım. Yazın epey sıcak oluyormuş yalnız, çok tavsiye etmiyorlar.

Yeme-İçme: Tam bir gastronomi rotası. Ne yediysem çok lezzetliydi. Haftasonu gidip sadece mekanlarda yiyip içseniz bile kafi nerdeyse. Gürcistan şarapları ile meşhur, bir de üstüne bol karbonhidrat içeren Khachapuri ve Khinkali ile muhteşem ikili oluyorlar. Şarap alışverişi yapacağınız da birçok alternatif var.

Pandemi Koşulları: Geçtiğimiz yıl seyahat ederken her türlü koşulu kontrol ederek yurtdışına çıkmıştım. Ancak bu yıl koşullar epey esnetildi. Hem ülke giriş-çıkışlarında, hem de seyahat ettiğimiz ülkelerdeki koşullar geçtiğimiz yıl gibi değil. Örneğin Tiflis havaalanında, pasaport kontrolü sırasında ya da Tiflis’deki müze/restoran girişlerinde de herhangi bir aşı sertifikası kontrolü yapılmadı.

Tiflis’de Ulaşım – Tiflis Şehiriçi ve Havaalanı Ulaşımı

Tiflis’e Ulaşım:

Tiflis’e Türkiye’den hem THY hem de Pegasus havayolları çalışıyor. Uçuş yaklaşık 2 saat. En uygun biletleri ve tüm havayolu firma seçeneklerini Skyscanner ve Momondo gibi uygulamalar üzerinden kontrol edebilirsiniz.

Havaalanından Şehir Merkezine Ulaşım:

Havaalanından şehir merkezine ulaşmak için birkaç seçenek var. Bu seçenekleri Google Maps ya da Rome2Rio uygulamaları üzerinden görebilirsiniz.

En ekonomik seçenek 337 numaralı otobüsler. Ücret 1 GEL. Ancak bildiğim kadarıyla öncelikle bir ulaşım kartı, ardından içine bilet yüklemesi yapılıyor. (Bu kartı daha sonra şehiriçindeki ulaşım için de kullanabiliyorsunuz.) Ben otobüs kullanmadığım için detayları tecrübe etmedim.

Diğer seçenek ise taksi. Ancak burada çok çoook dikkatli olmanız gerekiyor. Gürcistan’da bizdeki BiTaksi ya da Uber uygulamalarına benzer şekilde Bolt uygulaması kullanılıyor. Tiflis’e gitmeden önce gözümüzün bebeği Bolt uygulamamızı yüklüyoruz, taksi çağırma işine gireceksek Bolt’dan şaşmıyoruz. Bu konuda o kadar çok uyarı yazısı okudum ki, havaalanı çıkışında taksiciler ile yüz yüze bile gelmemeye çalıştım. Havaalanı Tiflis merkez arası ücret yaklaşık olarak 23-25 GEL civarında. (Havaalanındaki taksicilerin 100GEL istedikleri durumlarla karşılaşanlar olmuş, o yüzden dikkatli olmakta fayda var.)

Şehiriçi Ulaşım:

Şehir içinde bir süre yürüyüp bir yerlere ulaştıktan sonra aynı yolu yürüyerek dönmek gerçekten çok uzak. Gidilecek bazı yerler ise mutlaka araç gerektiriyor. Bu anlamda da şehiriçinde kullanılabilecek en iyi seçenek Bolt uygulaması. Bolt süper çalışıyor, gideceğiniz adresi seçtiğinizde karşınıza ücret çıkıyor, ve uygulamaya girdiğiniz sanal kartınıza bu ücret yansıyor. Dilerseniz nakit seçeneği de var, ancak kolaylık açısından ben tercih etmedim. Örnek vermek gerekirse Tiflis merkezdeki mesafeler 4-6 GEL civarında tutuyor, fiyatlar makul seviyede.

Eğer toplu taşımayı kullanmak isterseniz öncelikle bir ulaşım kartı ardından da, içine bilet yüklemesi yapılıyor. Narikala Kalesi’ne iniş-çıkış için kullanılan teleferikte bu kartı alıp, içine yükleme yaptırmıştık biz de. Kartın kendisi 3 GEL, tek yön teleferik ulaşımı ise 1 GEL tutmuştu.

Tiflis’de Konaklama – Tiflis’de Nerede Kalınır?

Fabrika Hostel

Tiflis’de konaklama deyince ilk akla gelen yer elbette Fabrika Hostel. Fabrika Hostel’i çok merak ettiğim için dış alanını ziyaret ettim ancak hostelde konaklamadım. Ama giden insanların niye Fabrika Hostel’i tercih ettiğini hayal edebiliyorum.

Havaların daha güzel olduğu bir mevsimde, dışarıda oturabiliyorken ortasındaki geniş bir avlu ve yan yana sıralanmış birçok cafe/restoranda vakit geçirmek eminim ki oldukça keyifli olacaktır.

Hostel deyince hemen yurt yatakhanesini gözünüzde canlandırmamak gerekli, bazı hostellerin “Private ensuite room” kategorisinde içinde duş/tuvaleti de bulunan otel odası benzeri odaları da bulunuyor. Fabrika Hostel’in de bu şekilde oda seçenekleri mevcut. Hostelword linkini şuraya bırakıyorum.

Biz ailecek konaklama yaptığımız için Airbnb üzerinden ev kiraladık bu seyahatte. Kalabalık gidilen seyahatlerde ev kiralamak daha ekonomik ve daha rahat bir seçenek sunuyor elbette.

Evin konumundan, Rustaveli’ye, restoranlara ve marketlere yakın oluşundan oldukça memnun kaldık. Ancak ev Airbnb fotoğraflarında göründüğünden daha eski, fotoğraflara bakınca ev parlıyor, gidince eski olduğunu anlıyorsunuz 🙂 Yine de konaklama açısından iyi bir deneyimdi, ancak Tiflis’deki konutlar oldukça eski olduğu için Airbnb’den seçtiğiniz evlerde benzer deneyimleri siz de yaşayabilirsiniz.

Airbnb linkini de şöyle bırakıyorum, Philip gayet iyi bir ev sahibiydi, hakkını yiyemem 🙂

Tiflis’de Para Birimi ve Maliyet Yönetimi

Shota Rustaveli Heykeli

Gürcistan para birimi Gürcistan Lari’si (GEL). Havaalanına indiğiniz anda, çıkış yapmadan hemen önce döviz bürosu bulunuyor. Ancak havaalanında döviz bozdurma konusunda ciddi bir fark olduğunu söyleyebilirim. Bu sebeple ilk etapta idare edecek kadar bir döviz bozdurduktan sonra, şehir merkezinde de GEL alabilirsiniz. Burada da özellikle Rustaveli ve Özgürlük Meydanı civarındaki birkaç döviz bürosundaki değerlere bakarak en uygun olanı tercih etmenizi öneririm.

Normalde kimlik kartı ile ülkeye giriş yapmış olmamıza rağmen, döviz bozdurma konusunda pasaport istemelerine biraz şaşırdım. Kimlik kartı verdiğimizde yardımcı olamadılar, ben de çok ısrar etmedim.

Diğer ülkelerin aksine Gürcistan’da Euro, Dolar ve Sterlin’in haricinde TL’de bozuyorlar.

Seyahatlerim sırasında maliyet yönetimi için kullandığım iki uygulama var:

Fiyatların TL cinsinden çevirisi için XE Currency (ya da Currency) uygulaması oldukça kurtarıcı. Geziniz sırasında ödemelerinizin TL cinsinden neye tekabül ettiğini takip edebilirsiniz.

Gezi boyunca yaptığınız masrafları kaydetmek, ya da toplu gidilen seyehatlerde masraf bölüştürmesi için de Splitwise uygulaması tavsiye edilen uygulamalar arasında. Ben masrafları kaydetmek için kullanıyorum, her harcamayı yazıyorum, böylece gezinin toplam maliyeti gezi sonunda direk çıkmış oluyor, ve kalıcı bir bilgi kalıyor.

Tiflis Pahalı mı ya da Ucuz mu? Tiflis’de Ortalama Harcama Nedir?

8000 Vintages Wine Shop

Gürcistan eskiden bizim için çok ucuz bir ülkeymiş, güzel günlermiş diyelm 🙂 Şu anda ise bazı harcamalarda Türkiye’den daha pahalı, bazılarında hemen hemen aynı, bazılarında ise Türkiye’den ucuz diyebileceğimiz bir skalada geziyor.

Elbette Euro bölgesindeki Avrupa ülkelerine nazaran yine de fiyatlar bizim için makul ve ulaşılabilir seviyelerde. Fiyatlar elbette değişken olsa da birkaç örnek vermek gerekirse;

Havaalanı Tek Yön Taksi İle Ulaşım: 24 GEL

Omletli Kahveli Ortalama Bir Kahvaltı: 25-30 GEL

Fincan Kahve: 6-7 GEL

Khacapuri: 20 GEL

Kadeh Şarap: 10-15 GEL

Şişe Şarap: Bu konu o kadar değişken ki net birşey söylemek zor. Ancak Wine Store’lardan ortalama 35-40 GEL skalasında güzel bir şarap alabiliyorsunuz. Restoranlarda ise bu fiyatlar 75-80 GEL civarına çıkıyor.

Gürcistan Ulusal Müzesi: 30 GEL (Bana en pahalı gelen şey bu oldu galiba)

Tiflis’de Yabancı Dil Problemi Var mı? – Tiflis’de İngilizce Konuşuluyor mu?

Shota Rustaveli Caddesi

Gürcü alfabesi gerçekten hiçbir şeye benzetemeyeceğiniz, bizim açımızdan oldukça zor bir alfabe, hiç okumayı öğrenmeye yeltenmedim. Gideceğiniz çoğu yerin ve mekanın isimleri Latin alfabesi ile de yazıldığından bu açıdan bir problem yaşandığını söyleyemem.

İngilizce’ye gelince, genelde çoğu mekanda en azından en yetkili kişiler gayet güzel İngilizce konuşuyorlar. Bu açıdan bence sıkıntı yaşanmayan bir yer, gayet güzel anlaşabiliyorsunuz.

Tiflis’de İnternet Meselesi

9 Nisan Parkı

Mevcut kullandığım operatör olan Turkcell’in Gürcistan’da da aynı şekilde çalışması ve kullandığım yurtdışı paketi sebebiyle ek bir maliyet olmadan 3 gün boyunca internet kullanımı sağladım. Mevcut operatörünüzün roaming anlaşmalarını ve yurtdışı paketlerini kontrol etmekte fayda var.

Oradan hat almayı düşünüyorsanız, hatlar ve internet paketleri için ise ayrıca araştırma yapmak gerekebilir.

Bu konuda offline harita uygulamalarının yardımcı olabileceğini belirtmek gerekli. Maps.me, CityMaps2Go ve GpsMyCity gibi uygulamalar ile şehrin haritasını daha önceden indirerek, offline kullanabilirsiniz.

Tiflis’de En Çok Zorlayan Konular Neler?

Tiflis Havaalanı

Güldük eğlendik, biraz da Tiflis’de zorlanabileceğiniz konulardan bahsedelim 🙂 Bahsedeceğim konuların hiçbir seyahatimizde bize sorun yaratan, keyfimizi kaçıran konular olmadı. Sadece bilmekte yarar olabilecek başlıklar olduğundan bahsetmek istedim.

Pasaport Kontrolü: Daha önce çipli kimlik kartımı kullanarak bir ülkeye girmemiş olduğumdan bu şekilde bir deneyim yaşamadığım için bana ekstra gerginlik yaratmış olabilir, ancak Tiflis girişinde ve çıkışındaki pasaport kontrolü beni epey gerdi. Özellikle ülke girişinde özellikle de çocuğunuzla seyahat ediyorsanız, ilk olarak sizi ve çocuğunuzu ayrı ayrı çağırıyorlar ve beklemenize izin vermiyorlar. Bu süreçte soru da sormuyorlar, gergin ve uzun bir süre onay almak için bekliyorsunuz. Bunun sebebinin çipli kimlik kartı ile çok kolay giriş yapılabilmesi sebepli sıkı kontrol olduğunu öğrendim daha sonradan.

Ülkedeki Alfabe: Tiflis alfabesi gerçekten bizim anlayabileceğimizin çok ötesinde bir alfabe, ancak dediğim gibi çoğu mekanda Latin harfleri ile de tabelalar olduğundan, menülerin de İngilizcesi’ni getirdiklerinden bir sıkıntı yaşanmıyor.

Kahve Konusu: Tiflis’de kahve konusunda çok da beklentiye girmemek gerektiğini okumuştum, oradayken sebebini anladım. Tiflis mutfağı çok güzel, herşey çok lezzetli ona laf yok. Ancak tüm seyahat boyunca bir tane bile “bu kahve de çok iyiydi yaa” diyebileceğim bir kahveye denk gelmedim. Beni kahve bağımlıları anlar.

Airbnb: Konaklama kısmında bahsetmiştim, Airbnb üzerindeki evleri baya allayıp pullayıp resimlerle aşırı oynayıp ilana koyabiliyorlar. Tamam onun dışında bir sorun yaşamadık ancak apartmana ve eve ilk girişimizde ufak çaplı bir “Naasıl yani” demekten de kendimi alamadım. Tiflis’de eski yapılar çok fazla, hele de şehrin ana caddesine yakın mahallelerde daha da fazla. Bu konuda beklentiyi bu yönde belirlemek gerekebilir.

Taksi: Bolt uygulamasını kullanın, kafanız rahat olsun. Bu konuda Bolt kullandığım için hiç sıkıntı yaşamadım, ama normalde taksilerde fahiş ücretler istendiği oluyormuş.

İletişim: Ve geldik son konuya 🙂 Bu durumu daha önce de bloglarda okumuştum, ancak gidince de farkettim. Tiflis’dekiler gerçekten de oldukça asık suratlılar 🙂 Kaba değiller, sinir bozucu hiç değiller ama işte baya somurtkanlar :):) Herkes aynı değil elbette, ancak insanlarla konuşurken bunu göz önüne alıp size özel birşey olmadığını anımsamak iyi olabilir.

Sonsöz

Tiflis seyahat etmesi ve vakit geçirmesi kolay ve keyifli şehirlerden. Türkiye’den rahatlıkla ulaşılabildiği ve ekonomik olarak da diğer ülkelere nazaran bütçeyi daha az zorladığı için de seyahat seçenekleri arasında öne çıkabilecek yerlerden.

Gürcistan rotasında Tiflis haricinde henüz ziyaret fırsatı bulamadığım diğer bölgeler için de fırsatları gözlemeye devam 🙂

Keyifli seyahatler!

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s