UKRAYNA, YURTDIŞI SEYAHAT

Lviv Gezisine Dair Herşey – Lviv Gezi Notları

Lviv’e gidiş hikayem aslında seyahat açısından önümde çok fazla seçeneğim olmadığını düşünmemle başlamıştı. Fazla bir beklentiyle gitmeyip, aksine çok şey bulduğumdan mıdır bilinmez, Lviv’i çok sevdim. Lviv için “Ukrayna’nın kültür başkenti” derler. Kiev’i henüz görme fırsatım olmasa da, Lviv’in kültür ve tarih kokan, kimliği olan bir şehir olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.

Lviv gezmelik şehirlerden değil, vakit geçirmelik şehirlerden. Hani bir Viyana gibi, Paris gibi, Budapeşte gibi saatlerce, günlerce gezecek yerler bulamayabilirsiniz. Lviv Old Town’u gezmek kimilerince “bir gün yeter” denecek kıvamda kolay, evet. Old Town çemberinin biraz dışına çıkarak diğer “mutlaka görülmesi” gereken yerleri keşfetmek de en fazla 2-3 günü alacaktır. Ama ben neden 4 günün sonunda hala Lviv’de yapacak çok şeyim kalmış gibi hissediyordum derseniz, işte Lviv’in “vakit geçirilecek şehir” özelliği burada başlıyor.

Şehrin bir kimliği var demiştim. Lviv’de bir iki gün vakit geçirince, şehirdeki cafelerden birinde oturup kitap okumak isteyecek, kahve içip dinlenecek, şehrin parklarından birinde yürüyüş yapmak isteyecek kıvama geliyor insan hemen. Adeta her mekan sizi kahve içmeye çağırıyor da hepsine gitmeye yetişemiyormuşsunuz gibi 😀 Lviv’le ilgili çoğu yazıda kahvecilerinin oldukça başarılı olduğu, çok fazla seçenek ve mekan olduğunu göreceksiniz, evet gerçekten de öyle.

Bu yazıda neden Lviv’i tercih ettim, pandemi koşullarında seyahat kısıtlamaları, ulaşım, konaklama, genel maliyetler, para birimi, Lviv’de İngilizce konuşuluyor mu gibi genel başlıklar hakkında yazacağım.

Lviv’de birçoğuna yürüyerek ulaştığım 4 günlük gezi rotasını içeren “Lviv Gezilecek Yerler – Lviv Gezi Rehberi” yazısına bu linkten ulaşabilirsiniz.

Lviv’deki birçok samimi mekan içinden kendi deneyimlediklerimi içeren “Lviv Yeme İçme Rehberi” yazısına ise bu linkten ulaşabilirsiniz.

Bu yazıdaki başlıklara aşağıdaki kısayollardan da ulaşabilirsiniz:

Neden Lviv’e Gitmeyi Tercih Ettim?

Just Lviv It Turist Noktası – Pidvalna Sokağı

Burada birkaç anahtar kelimeyi bir araya getirince algoritma sizi direk Lviv’e yönlendiriyor, hemen kelimeleri söylüyorum, beyninizde Lviv çınlamaya başlayacak 🙂 Pandemi, vizesiz, euro’suz, yakın = Lviv 😀

Pandemi Kısıtları: (Ekim 2021 İtibarıyla) Pandemi koşullarında Türkiye’den gelen misafirlere katı kurallar uygulamayan, aşı sertifikanız ve seyahat sağlık sigortanız olması koşulu ile PCR testi yapmadan giriş yapabileceğiniz ülkelerden biri Ukrayna şu an için. THY, Pegasus gibi havayolu şirketlerinden ve Skyscanner gibi uygulamalardan ülkelerin pandemi koşullarındaki seyahat kısıtlamalarına dair son güncel durumu inceleyebilirsiniz. Tam olarak benim de bu noktada yaptığım şey Skyscanner’ın renk kodlarıyla belirttiği, Türkiye’den gelen misafirlere yeşil kod uygulayan ülkelere bakmak oldu.

Vize: İkinci kısıt elbette vize kısıtı. Zaten zor olan vize süreçlerini takip etmek pandemi ortamında bir kat daha zorlaştı elbette. Örneğin ben ilk olarak tamamen şuursuz bir şekilde uçak biletimi Roma’ya almıştım. Ama meğerse İtalya henüz turistik vizeyi açmamış dahi 🙂 Neyse ki o kadar şuursuz değilmişim ki, 24 saat içinde ücretsiz iptal seçeneği ile aldığımdan hemen bileti iptal ettim. Vize konusundaki efor, risk ve aynı zamanda da maliyeti düşünmek istemediğimden pandemi kısıtları konusunda katı olmayan ve vize uygulamayan bir ülkeye yöneldim. Ukrayna bildiğiniz gibi Türkiye’ye vize uygulamamasının yanısıra, yeni nesil çipli ve fotoğraflı T.C. Kimlik Kartlarıyla birlikte pasaport olmadan da giriş yapabileceğiniz ülkeler arasında.

Maliyet: Döviz kurlarının durumu malum. Burada rakam dahi vermek istemiyorum, çünkü beş sene önce yazdığım rakamlara bakıp ağlıyorum şu an 🙂 Hal böyle olunca elbette maliyeti düşünerek hareket etmek durumundayız. Pandemi kısıtı ve vizesiz olsun şartlarını cebe koyup, maliyet de mantıklı bir noktada kalsın deyince benim karşıma iki seçenek çıktı: Balkan ülkeleri ve Ukrayna. Daha önce Ukrayna’yı hiç ziyaret etmediğim için de farklı bir kültür görebilmek adına Ukrayna’yı tercih ettim. Ama bir sonraki seyahatlerim için benzer koşullar sebebiyle Balkan ülkeleri de hala seçeneklerim arasında.

Yakınlık: İstanbul-Lviv arası yaklaşık 1 saat 40 dakika. Tükiye’deki bir ile gidermiş gibi hoop Ukrayna’dayız. Ben gittiğimde saat farkı olmaması da oldukça avantajıma oldu, kaçta indim kaçta bineceğim gibi meselelere kafa yormak yok, sıfır kafa karışıklığı.

Şehir Tercihi: Yukarıda saydığım sebeplerden dolayı ülke tercihim Ukrayna olmuştu evet. Ancak neden Lviv tercih ettim konusuna gelince, birçok gezi yazısında Lviv’in kültürel ve tarihsel olarak daha zengin bir dokusunun olduğundan bahsedilmişti. Bu açıdan seçimimden memnun olduğumu söyleyebilirim. Artı olarak uçak bileti seçeneklerinde de Lviv daha ekonomik bir seçenekti. Elbette Lviv’i bu kadar sevdikten sonra Kiev, Kharkiv ve Odessa da radarıma girdiler.

Pandemide Seyahat – Ukrayna Seyahatinde Pandemi Önlem ve Kısıtlamaları

Schevshenkskyi Hai-Lviv Ulusal Halk Mimarisi ve Kırsal Yaşam Müzesi

Bu dönemde insanın en çok aklına takılan soru elbette gideceğiniz ülkenin pandemi koşullarındaki seyahat kısıtları. Dönüşte ise Türkiye girişinde karantina uygulaması olup olmadığı.

Bu noktada en güvenilir kaynak havayolları firmalarının siteleri ve Dışışleri Bakanlığı resmi sitesindeki duyurular.

Bir diğer önemli konu ise gitmeyi planladığınız ülkenin hangi aşıları kabul ettiğine mutlaka dikkat edilmesi gerektiği.

THY sitesi “Ülkelerin Seyahat Kuralları” linki için:

https://www.turkishairlines.com/tr-tr/duyurular/coronavirus-salgini/seyahat-kisitlamalari/

Pegasus sitesi “Covid19 Bilgi Merkezi” linki için:

https://www.flypgs.com/covid-19-bilgi-merkezi

T.C. Dışişleri Bakanlığı – Kiev Büyükelçiliği linki için:

http://kiev.be.mfa.gov.tr/Mission/ShowAnnouncement/386507

Ukrayna girişi açısından istenen en önemli iki belge: Aşı sertifikası ve Covid-19’u kapsayan seyahat sağlık sigortası.

Aşı sertifikasını bildiğiniz gibi ”Hayat Eve Sığar” ve “E-Nabız” uygulamaları üzerinden oluşturabilirsiniz. Seyahat Sağlık Sigortası için de uçak biletini aldığınız havayolu firmasının yönergelerini takip etmenizi öneririm.

* Dipnot: Ukrayna seyahati düşünenler, ülke girişinde Vdoma uygulamasının yüklenmesi gerektiği bilgisini görebilirler. Benim gittiğim dönem itibarıyla aşı sertifikası tamamlanmış ziyaretçiler için Vdoma uygulaması yükleme zorunluluğu bulunmuyordu. Bu sebeple uygulamayı kullanmadım.

Aşağıda bahsedeceğim başlıklarda Lviv’de karşılaştığım pandemi önlemleri, sıklıkla değişebileceği için mutlaka o günün güncel bilgilerini öğrenmek kritik olacaktır.

!2021 Ekim İtibarıyla!

Lviv Uluslararası Havaalanı girişinde: Uçaktan çıktıktan hemen sonra aşı sertifikası kontrolü oldu. Ardından pasaport kontrolü sırasında da aşı sertifikası ve seyahat sağlık sigortası (Covid-19’u da kapsayan) kontrol edildi. Pasaport kontrolünde standart olarak sorulan seyahat amacı, konaklama bilgisi, gidiş-dönüş uçak bileti yine aynı şekilde soruldu.

Müzeler: Bu kontollerin dışında Lviv’de bulunduğum sürede sadece “Schevshenkskyi Hai-Lviv Ulusal Halk Mimarisi ve Kırsal Yaşam Müzesi” girişinde aşı sertifikası soruldu. Diğer müzelere girmediğim için tecrübe etmedim.

Toplu Taşıma: Toplu taşıma olarak Havaalanı-Old Town arası çalışan trolleybüsleri kullandım, ancak orada da herhangi aşı/uygulama kontrolü olmadı.

Otel: Benzer şekilde otel konaklaması sırasında check-in yaparken de sadece pasaport kullanıldı, aşı/uygulama kontrolü olmadı.

Restoranlar: Sadece Baczewski restoran girişinde ateş ölçümü yapıldı. Diğer mekanların hiçbirinde herhangi bir aşı/uygulama kontrolü yapılmadı. Ancak pandemi önlemleri sebebiyle şehirde tüm cafe ve restoranlar 23:00 itibarıyla kapanıyordu. (Lviv Yeme İçme Rehberi yazıma buradan ulaşabilirsiniz.)

Önemli Not: 1 Kasım 2021 itibarıyla Ukrayna genelinde pandemi önlemlerinin arttığına dair yeni bilgilendirmeler var. Birçok yerde aşı sertifikası sorulmaktaymış. Ben gidip döndükten hemen sonraki hafta bu yeni önlemler geldiği için tecrübe etmedim.

Lviv’de Konaklama – Lviv’de Nerede Kalınır?

Lviv Ulusal Opera ve Bale Binası – Svobody Bulvarı

Lviv’deki konaklama seçenekleri iki farklı bölgede yoğunlaşıyor. Biri şehrin ana meydanı olan Rynok Meydanı ve çevresi. İkincisi ise tarihi Opera Binası’nın da üzerinde bulunduğu Svobody Bulvarı’nın çevresi.

Ben Lviv Ivan Franko Üniversitesi ve Ivan Franko Parkı’na çok yakın bir bölgede bulunan Rius Otel’de konakladım. Yani yukarıda bahsettiğim seçenekler arasında ikincisi.

Hem otelden hem de lokasyonundan oldukça memnun kaldım. Rynok Meydanı bölgesi ile Lviv’in güney bölgesinde gezilecek yerlerin (Ivan Franko Parkı, St.George Katedrali ve House of Scientists gibi..) tam ortasında kalması sebebiyle, her iki bölgeye de aynı yürüme mesafesinde olması oldukça avantajlı idi.

Otelin Booking.com linkine buradan ulaşabilirsiniz.

Lviv’de Ulaşım – Lviv Şehiriçi ve Havaalanı Ulaşımı

Lviv’e ulaşım:

Lviv’e Türkiye’den hem THY hem de Pegasus havayolları çalışıyor. Uçuş yaklaşık 2 saat. En uygun biletleri ve tüm havayolu firma seçeneklerini Skyscanner ve Momondo gibi uygulamalar üzerinden kontrol edebilirsiniz.

Havaalanından Şehir Merkezine Ulaşım:

Havaalanından şehir merkezine ulaşmak için birkaç seçenek var. Bu seçenekleri en iyi ve toplu şekilde görebileceğiniz uygulama Rome2Rio. Bu uygulamayı keşfetiğimde epey mutlu olmuştum. Orada da gösterilen en ekonomik ve en optimum ulaşım yöntemi hemen havalanı çıkışında bekleyen 29 numaralı trolleybusler.

29 numaralı trolleybüsler Rynok Meydanı’na kadar gitmese de, son durakları epey yakın olan Ivan Franko Üniversitesi durağı. Bileti direk şoförden alabilirsiniz, dert anlatmaya çalışmayın, ücreti uzattığınızda direk alıyor. Bilet: 10 UAH

Diğer seçenek ise taksi. Lviv’de Uber uygulamasının çalışması büyük bir avantaj. Pazarlık derdi, ne kadar tutacak, nasıl ödeyeceğim derdi yok. En önemlisi de nereye gitmek istediğinizi anlatma derdi yok 🙂 Gitmek istediğiniz lokasyonu seçerek tahmini fiyatı görebilmek de en büyük avantaj. Lviv Şehir Merkezi-Havaalanı arası Taksi ücreti: 100 UAH

Ben havaalanından gelirken otobüsü, dönüşte ise taksiyi tercih ettim.

Şehiriçi Ulaşım:

Şehirde farklı farklı toplu taşıma seçenekleri olduğuna şehri gezerken zaten şahit olacaksınız. Ama ben yorumumu yine de yapayım, araç deyip geçmeyin sizi gülümsetecekler 🙂 Şehirdeki toplu taşıma araçlarının dönemsel açıdan kafası karışık bir yapısı var, kimi kendisini 80lerde, kimi de 2000lerde sanıyor 🙂 Tramvaylar, troleybüsler, otobüsler ve marshrutka adını verdikleri minibüsleri var. Bol bol fotoğrafladım ama havaalanından gelişim haricinde hiçbirini kullanma gereksinimim olmadı.

Lviv’de gezeceğiniz noktaların büyük bir bölümü yürüme mesafesinde olduğundan şehiriçinde ulaşım ihtiyacı duymuyorsunuz. Benim araçla gittiğim tek yer Lviv Ulusal Halk Mimarisi ve Kırsal Yaşam Müzesi oldu (Shevchenkivskyi Hai). Bu lokasyona da taksi ile gidip geldim. Gidiş-dönüş toplam taksi ücreti: 120 UAH

Lviv’de Para Birimi ve Maliyet Yönetimi

Ukrayna para birimi Ukrayna Grivna’sı (UAH). Havaalanında döviz bürosu bulunuyor. Şehir merkezindekine göre bir tık fiyat farkı olduğunu gözlemledim. Bu sebeple ilk etapta idare edecek kadar bir döviz bozdurduktan sonra, şehir merkezinde de UAH alabilirsiniz.

Buradaki sıkıntı Old Town içinde direk gözüme çarpan döviz bürolarının olmaması, benim ancak son gün tekrar UAH alma ihtiyacım olmuştu. Onu da şehrin kuzey bölgesinde High Castle civarını gezmeye çıktığımda gördüğüm bankalardan birinden aldım.

Geziniz sırasında ödemelerinizin TL cinsinden neye tekabül ettiğini ise döviz çevirici uygulamalar ile takip edebilirsiniz. XE Currency oldukça yaygın kullanılan bir uygulama.

Gezi boyunca yaptığınız masrafları kaydetmek, ya da toplu gidilen seyehatlerde masraf bölüştürmesi için de Splitwise uygulaması tavsiye edilen uygulamalar arasında.

Lviv Pahalı mı ya da Ucuz mu? Lviv’de Ortalama Harcama Nedir?

Lviv Coffee Mining Manufacture

Maliyet açısından İstanbul fiyatları ile hemen hemen aynı olduğundan diğer Avrupa şehirlerine kıyasla pahalı diyemeyeceğimiz bir şehir Lviv. Ancak eskiden bizler için gerçekten oldukça ucuzmuş, şu an ekonomik kategorisinde değerlendirilebilecek bir şehir. En azından şu var, örneğin yeme içme konusunda kendimi hiç kısıtlamadığım bir gezi oldu benim için. Çünkü fiyatlar ortalama olarak İstanbul ile aynı, bazı yerlerde ise bir tık üstünde.

Ulaşım ise oldukça uygun diyebilirim. Toplu taşıma ve taksi ücretleri el yakmıyor. Müze girişleri de benzer şekilde epey uygun fiyatlar.

Schevshenkskyi Hai-Lviv Ulusal Halk Mimarisi ve Kırsal Yaşam Müzesi Giriş Ücreti : 70 UAH

House of Scientists Giriş Ücreti: 40 UAH

Havaalanı Tek Yön Taksi İle Ulaşım: 100 UAH

Günlük Yeme İçme (Ortalama): 1000-1200 UAH (bu kısım elbette kişiden kişiye çok farklılık gösterebilecek bir alan, detaylı yeme içme notlarımda örnek fiyatları paylaştım. Yazıya buradan ulaşabilirsiniz.)

Lviv’de Yabancı Dil Problemi Var mı? – Lviv’de İngilizce Konuşuluyor mu?

Svobody Bulvarı – Taras Shevchenko Heykeli

Yok demek isterdim ama var 🙂 Lviv’de karşılaşılan en zorlayıcı konulardan biri elbette alfabenin bizim açımızdan Latin alfabesinden farklı olması. Ukrayna’da Kiril alfabesinin Ukraynaca için özelleşmiş ulusal bir versiyonu kullanılıyor.

Hatırlatmakta fayda var, Ukrayna’da Rusça konuşulduğuna dair yanlış bir algı var. Ancak Ukrayna’da Rusça konuşulmuyor, Ukraynaca bambaşka bir dil. Ukrayna ve Rusya her ikisi de Kiril alfabesi kullansa da, varyasyon farklılığından iki alfabe arasında farklılıklar var, yüzde yüz örtüşmüyor.

Şehirdeki neredeyse tüm yazılar Kiril alfabesinde olduğundan yerleri bulmakta bu açıdan bazen zorlanabiliyorsunuz, navigasyon sağolsun bu kısımda yardımcı oluyor. Google Maps ve Google Translate uygulamaları hayat kurtarıcı olabiliyor.

Yine de gitmeden Ukraynaca alfabeyi okumayı öğrenmek, orada kolaylık ve “okuyabiliyorum” hissiyle gelen bir neşe sağlıyor diyebilirim 🙂 Gitmeden farklı yabancı dil uygulamaları ve youtube videoları ile pratik yaparak birkaç günde Ukrayna alfabesini büyük ölçüde okuyabilecek noktaya geldim. Sokaklarda ilkokul çocuğu gibi herşeyi okuma isteği oluşuyor, o ayrı 🙂

Onun dışında ise genel olarak otobüs ve taksi şoföründen tutun, cafe ve restoranlardaki görevlilere, ya da müzeye giriş yapacağınız zaman bilet alacağınız noktadaki kişilere derdinizi anlatmaya çalıştığınızda şöyle bir durum söz konusu: Genelde ya çok az İngilizce konuşabiliyorlar ya da hiç İngilizce konuşamıyorlar. Ama bir şekilde anlaşabiliyorsunuz 🙂 İletişim konusunda beklentiyi bu yönde belirlemek gerekli.

Lviv’de İnternet Meselesi

Bernardine Katedrali arka avlusunda karşılaştığım dönem filmi tadında bir Lviv 🙂

Mevcut kullandığım operatörün Ukrayna’da aynı şekilde çalışması ve kullandığım yurtdışı paketi sebebiyle ek bir maliyet olmadan 4 günlük seyehatimde internet kullanımı sağladım.

Ancak oradan hat almayı düşünüyorsanız, hatlar ve internet paketleri için ayrıca araştırma yapmak gerekebilir.

Bu konuda offline harita uygulamalarının yardımcı olabileceğini belirtmek gerekli. Maps.me, CityMaps2Go ve GpsMyCity gibi uygulamalar ile şehrin haritasını daha önceden indirerek, offline kullanabilirsiniz.

Keyifli Seyahatler!

“Lviv Gezisine Dair Herşey – Lviv Gezi Notları” için 2 yorum

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s