
- Yazar: Ahmet Mithat Efendi
- Sayfa: 62
- Yayınlandığı Yıl: 1890
- Yayınevi: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
- Mekan: İstanbul
“Dolaptan Temaşa” Ahmet Mithat’ın 1870-1894 yılları arasında yayınladığı otuz eserden yirminci kitabı. “Tercüman-ı Hakikat” gazetesinde bölüm bölüm yayınlandıktan sonra, 1890 yılında ise roman olarak basımı gerçekleşmiş. Serinin okuduğumuz diğer klasiklerinde de benzer bir yayın şekline rastlanıyor. Gazetede ayrı bölümler halinde yayınlanmasından dolayı, roman da aynı şekilde kısa bölümlerden oluşuyor ve okuması oldukça akıcı. Dönemin gazete okuyucularının her gün gazeteyi ellerine alıp, ertesi yarın şeklinde heyecanla yeni bölümü beklemelerini gözünüzde hayal edebilirsiniz.
Kitap dönemin bazı geleneklerini, kullanılan eşya ve kıyafetlerini anlatmanın yanı sıra; yok efendim helva sohbetidir, boza içmesidir gibi türlü türlü dönem insanının kendini meşgul etmek için icat ettiği aktiviteleri de anlatmaktan geri kalmıyor. Bu kısımlar sizi zaman tünelinden geçirdiği için oldukça keyifli. Ben nedense kafamda anlatılan bu sohbetleri ud ve kanun çalıp, naif naif şerbet içtikleri etkinlikler olarak canlandırsam da pek de öyle olmadığını kitabı okuyunca anlıyorsunuz:)
Bir helva sohbetine gitmek için yola çıkan üç arkadaştan biri olan Behram Ağa’nın başına gelen oldukça sıra dışı olayları anlatan romanda, eser miktarda şiddet ve vahşet olduğunu da söylemeden geçemeyeceğim. Rahatsız olan okuyucular olabilir.
Kitabın adı anlam kazandıktan sonra olaylar hızlanıyor ve dolaptan temaşa eden(seyreden) birinin başına daha neler gelebilir ki diyerek soluksuz okuyorsunuz. Kitabın Ahmet Mithat tarafından yazılan önsözünde de belirtildiği gibi hikayenin gerçek olduğu düşünülüyor, aslında belki de dolaptan temaşa eden Behram Ağa ile birlikte toprağa gömülecek olan bir sır, bir şekilde milyonlarca Türk okuruyla buluşmuş oluyor:)
Okuması sürükleyici ancak okumasam da birşey kaybetmezdim diyebileceğim kısa bir ara roman oldu benim için. Bir Türk Edebiyatı Klasiği’nin daha listede üstünü çizmiş oldum.
Keyifli okumalar!