Kitap ve Seyahat

Kitap, seyahat, doğaya tutku..


Kampta Çadır Meselesi – Çadır Seçimi Nasıl Yapılmalı?

Published by

on

Uzun bir zamandan sonra kamp yapmaya dönüş kararımız ile ilk yapmamız gereken kamp malzemelerini toplamak olmuştu. Daha sonradan eklemeler yapsak da, tek alışverişte kampa gidebilmek için gereken temel malzemelerimizi almıştık. Kamp malzeme listesini nasıl oluşturduğumuzu buradaki yazımda bulabilirsiniz.

Kamp deyince ana üçlü çadır-mat-tulum. Gerisi teferruat gibi. Diğer tüm kamp malzemeleri bu üçlüden sonra ve hatta bu üçlünün ışığında temin ediliyor. Bu malzemelerin arasında da ilk akla gelen tabii ki çadır, kamp yapmaya niyetlendiyseniz ilk olarak çadıra karar vermek gerekiyor.

Çadır seçimi yaparken “en ideal çadır” şeklinde bir genelleme maalesef yok, çünkü herkesin ihtiyacı, kamp yapma şekli, nerede kamp yapacağı gibi faktörler çok değişken. Bu sebeple ben daha çok kendi tecrübelerimiz ve seçim yaptığımız kriterlerden bahsedeceğim.

Başlangıçta kamplarımıza 4 kişilik Arpenaz Quechua çadırımızla başladık. Daha sonra oğlumuzun büyümesi ve ayrı çadıra çıkmasıyla ona iki kişilik Arpenaz Fresh&Black çadır aldık 🙂 Derken dört kişilik çadırın kurulumu eşimle bana zor geldi, kısa kamplar için kendimize pratik kurulumlu üç kişilik Arpenaz Fresh&Black çadır aldık. Decathlon linklerine üzerine tıklayarak gidebilirsiniz.

Biz bu seçimleri yaparken nelere dikkat ettik biraz bundan bahsedip, çadır tercihinizde neleri göz önünde bulundurmanız gerekir ve çadır seçimini etkileyen faktörler nelerdir bunlara sırasıyla bakalım:

Kampa Kaç Kişi Gideceksiniz? Çadırda Kaç Kişi Kalacaksınız?

4 kişilik Çadır İçi

Çadır alırken ilk dikkat edilmesi gereken kriter, çadırda kaç kişi kalacağınız. Kişi sayısından mutlaka en az bir fazla kapasiteli çadırları tercih etmelisiniz. Örneğin biz üç kişilik bir aileyiz, ilk etapta dört kişilik bir aile çadırını tercih ettik. Çünkü çadırın içinde eşyalarınızı, çantanızı, kıyafetlerinizi koymak için de bir kısım yer kalması gerekiyor. Ayrıca iki kişilik bir çadıra iki kişilik bir şişme yatak koymak istediğinizde çadır kenarlarında bombe ve bazen yırtılma yapabiliyor yorumlarını da duydum. (Görseldeki çadırda iki kişilik ve tek kişilik iki adet şişme yatak var, iki adet iki kişilik yatak dört kişilik çadıra sığmıyor.)

Bunun dışında iki kişilik çadırda iki kişi kalındığında biraz balık istifi bir durum ortaya çıkıyor, hareket alanınız kısıtlanıyor. Çok zorda kalınırsa evet sığılır, ama tercihen en başta daha rahat konaklayabileceğiniz bir seçenekle ilerlemek daha mantıklı.

Bu anlamda iki kişi konaklayacaklar üç kişilik, tek kişi konaklayacaklar iki kişilik çadır tercihi yapabilirler.

Kampa Nasıl Gideceksiniz? Çadırı Taşımanız Gerekiyor mu?

Quechua Arpenaz 3 kişilik Fresh&Black çadır

Kampa araçla gidecekseniz bagajda taşınacak bir çadırın ağırlığı sizi rahatsız etmeyebilir. Ancak araçla gitmeyeceğiniz, taşımak zorunda olduğunuz bir çadırın ağırlığı oldukça önemli hale gelecektir. Buna araçla belirli bir yere kadar gidilebilen, mecburen yürüyerek çadır kurmanız gereken lokasyonları da katabiliriz.

4 ya da 5 kişilik aile çadırları genelde oldukça ağır oluyorlar. Bu sebeple bu çadırları alırken ağır olduklarını hesaba katarak almalısınız. 2 ya da 3 kişilik çadırlarsa modeline göre daha hafif olan çadırlar.

Örnek vermek gerekirse bizim ilk etapta aldığımız 4 kişilik aile çadırı 6,7 kg. Arabayla gitmediğiniz bir yere sırtta taşımak oldukça güç. Bu sebeple arabalı seyahatlerde tercih edilebilir. Üç kişilik Fresh&Black 3,2 kg. İki kişilik Fresh&Black çadır ise 2,6 kg. Bu çadırları kamp için kullandığınız sırt çantalarının altına bağlayarak rahatlıkla taşıyabilirsiniz. Bu sebeple seyahat tercihinize göre çadır ağırlığını mutlak göz önünde bulundurmalısınız. Trekking yaparak kamp konaklamalı bir rotanız varsa, bu kilolar bile ağır gelecektir, daha özel çadırlara yönelebilirsiniz.

Milli parklar ve bazı özel kamp alanlarında araç park alanı ve kamp kuracağınız alan arasında yürüme mesafesi olabilir. Kullanacağınız çadırın ağırlığını göz önüne alarak bu tip alanlarda çadır tercihinizi belirleyebilirsiniz.

Hangi Koşullarda ve Hangi Mevsimde Konaklayacaksınız?

Öncelikle hangi mevsimde kamp yapmak istiyorsunuz? Bizim kullandığımız çadırların tamamı üç mevsim çadırlar. Yani ilkbahar/yaz/sonbahar şartlarına dayanıklı çadırlar. Eğer kış kampı yapmak istiyorsanız dört ya da beş mevsim çadır olarak tabir edilen, kış şartlarına dayanıklı çadırlara yönelmelisiniz. Biz henüz bu kulvarda şansımızı denemedik, bu sebeple deneyeceklere başarılar diliyorum 🙂

İkinci unsur ise nerede kamp kuracağınız. Örneğin yayla kamplarında zaten oldukça serin bir ortam olduğundan sabah güneşten uyuyamama gibi bir derdiniz pek olmaz, hatta üşüyerek uyanırsınız. Herhangi üç mevsim çadır tercihi yapabilirsiniz. Ancak sahil kenarında bir deniz kampı niyetiniz varsa, ya da rakım olarak düşük bir yerdeyseniz ve sıcaklık bir problemse bu durumda Fresh&Black çadırların daha performanslı olduğunu tecrübe ettik. Bu çadırların en önemli özelliği içeri giren ısının azaltılması ve karanlık olması. Evet oldukça karanlık! Ben ilk etapta yadırgamıştım ancak alıştım, rahatsız olanlar için göz önüne almakta fayda var.

Yağışlı koşullarda ise çadırın su geçirmemesi önemli. Üç çadırımızda da içeri su alma gibi bir problemle karşılaşmadık. Tercihinizi yaparken su geçirmezlik, rüzgara dayanıklılık faktörlerini de mutlaka kontrol etmelisiniz. Dipnot: Çadır içindeki havalandırmayı daha iyi sağlamak ve nemlendirmeyi azaltmak için dış tentenin güzelce gerilmesine dikkat etmelisiniz.

Kaç Gece Konaklayacaksınız? Kurulumu Kolay Bir Çadır mı Tercih Edersiniz?

Quechua Arpenaz 4 kişilik çadır

Çadırlar videolardaki kadar kolay kurulmuyor maalesef 🙂 Bunu göz önüne almakta fayda var.

En kolay kurulan çadırlar bizim eskiden kaplumbağa çadır olarak tabir ettiğimiz sadece iki çapraz çadır çubuğu kullanılan çadırlar. Bizde de olan iki ve üç kişilik Arpenaz çadırlar buna örnek. Bu çadırları ben dahi tek başına beş dakikada falan kurabiliyorum. O yüzden 2 second çadırlara hiç ihtiyaç duymadık bile.

4 ve 5 kişilik aile çadırlarını ise kurması daha zor. Bizdeki dört kişilik çadırı bazen hemen kurabiliyoruz, bazen inat ediyor 15-20 dk uğraşıyoruz 🙂 Çadır alanı ve önündeki tente ayrı bölümler olduğundan kurmaya alışmak biraz zaman alıyor, ayrıca tek başına kurmanız imkansız, mutlaka yardım almalısınız.

Hal böyle olunca biz son zamanlarda bir ya da iki gece konaklamalı kısa kamplarda genelde pratik kurulumlu çadırları tercih ediyoruz. Kurması ve toplaması beşer dakika kadar kısa diyebilirim. Ancak hala büyük çadırı da kurmak istediğimiz zamanlar oluyor. Bunun sebebi ise bir sonraki başlıkta:

Ne Kadarlık Bir Çadır Alanına İhtiyacınız Var? Kapalı Alanda Daralıyor Musunuz?

Evet geniş çadırların kurulum zorluğu ve ağırlığı gibi dezavantajları var. Ancak tercih etmek isteyeceğiniz artıları da var.

Kullandığımız dört kişilik aile çadırının bence en güzel avantajı önünde balkon diyebileceğimiz bir tentesinin olması. Önündeki bu üstü kapalı alana bir kamp masası ve üç kişilik kamp sandalyesi ile sığabiliyoruz. Bu ne anlama geliyor: Yağışlı zamanlarda rahatlıkla bu tenteye sığınarak vakit geçirebilirsiniz, güneşli zamanlarda da nispeten güneşi kesiyor. Bunun haricinde genelde bu alanı depolama alanı olarak kamp malzemelerinizi saklamak için kullanabiliyorsunuz. Bu balkon kısmının altı da çadır bezi ile kapalı olan modeller var. Böylelikle tüm çadırı dışarıdan korumuş oluyorsunuz. Ancak havalandırma konusunda biraz daha zorlayıcı olabilir. Bazı çadır modellerinde de (Decathlon’un XL modelleri gibi) aile çadırları kadar olmasa da, önünde eşyalarınızı yağmurdan koruyabilecek kadar bir tente mevcut.

Büyük çadırların diğer güzel özelliği ise çadırda ayakta durabileceğiniz kadar yüksek olması, bu giyinirken rahatlık sağlıyor. Onun dışında eğer kapalı alanda kalmayla ilgili çekinceleriniz varsa yüksek çadırlar tabii ki çok daha ferah çadırlar.

Ancak bu avantajlarının yanında dört kişilik aile çadırının kurulması daha fazla zaman aldığı için kurduğumuza değsin diyerek daha uzun kalacağımız kamplarda tercih ediyoruz.

İki ve üç kişilik Fresh&Black ya da benzeri diğer çadırlar ise daha alçak çadırlar, satın alırken çadırların tüm ebatlarına dikkat ederek almanızda fayda var. Örneğin iki kişilik çadırımız 105, üç kişilik çadırımız ise 121 cm yüksekliğinde. (Ayakta duramıyorsunuz, maksimum dizleriniz üzerinde dik durabildiğinizi düşünebilirsiniz) Bu çadırlarda herhangi bir öne çıkıntılı tente vs olmadığından, gece yağıştan korumak istediğiniz eşyalarınızı direk çadırın içine koymalısınız.

Alanla ilgili son konu ise çadırı kuracağınız bölge. Nitekim küçük çadırlar için her zaman yer bulabilirken, büyük çadırları kuracak kadar geniş bir düzlük ya da müsait bir alan bulamayabilirsiniz. Bu anlamda da kampa gideceğiniz yer önem kazanıyor.

Ne Kadar Bütçeniz Var?

Gönül istiyor ki en iyisini alalım ama alışveriş biraz da bütçe işi. Bu anlamda çadır tercihinizi yaparken bütçenize en uygun fiyat/performans sergileyen çadırı seçmek için kriterleri enine boyuna düşünmek gerekiyor. Çok uygun fiyatlı bir çadırı alıp, kampı eziyete döndürmek yerine en azından ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz minimum şartları sağlayan bir çadırla kamp hayatınıza başlayabilirsiniz.

Decathlon’un ürünleri bu anlamda fiyat/performans açısından oldukça başarılı. Piyasada daha kaliteli ürünler tabii ki var, ancak başlangıç için fiyatından dolayı tercih etmedik.

Son dönemde özellikle yaz kampları için tercih edilen Fresh&Black çadırların ısı ve ışığı kesmedeki başarısı yadsınamasa da bu başarı fiyata da yansıyor maalesef. Biz aile çadırımızı da 4 kişilik Fresh&Black olanla değiştirmeye birkaç kez niyetlendik, ancak iki katından fazla bir fiyat olunca elimizdeki çadırımızın kıymetini biliyoruz 🙂 Onun yerine alternatif bir çözüm olabilecek çadır üstü Fresh tente ile ilerleyebiliriz.

Son olarak çadır seçiminizi yapmadan önce fırsatınız varsa mutlaka kurulmuş halini görmenizi tavsiye edebilirim, çünkü fotoğraflar yanıltıcı olabiliyor.

Seçiminizi yaparak kamp yapmak için ilk adımı atmanız dileklerimle 🙂

“Kampta Çadır Meselesi – Çadır Seçimi Nasıl Yapılmalı?” için 3 cevap

  1. KAMP MALZEME LİSTESİ – KİTAP VE SEYAHAT Avatar

    […] Not: Çadır seçimi ile ilgili detaylı yazımı burada bulabilirsiniz. […]

    Beğen

  2. seyfidrmaz1 Avatar

    Bende aynı konuyu ele alan bir yazı paylaştım. Dönemsel olarak epey ihtiyaç halj var. Bu kadar detaylı olması da harika gerçekten. Çok teşekkürler 🌿

    Beğen

    1. kitapveseyahat Avatar

      Çok teşekkürler ☺️ umarım faydalı olmuştur

      Beğen

Yorum bırakın